Dream Street Restoration – fasiliti sehenti restorasi model legend Proton secara rasmi sudah dibuka

Hampir dua tahun lalu, kami telah membawakan hasil ‘karya’ pertama dari Dream Street Restoration, iaitu sebuah Proton Satria GTi yang diberikan tag DSR-001-C99. Ketika itu, DSR masih belum ada fasilitas sendiri, dan ‘menumpang’ di bengkel vendor mereka. Selain dari melakukan kerja-kerja restorasi dan cetak biru enjin serta transmisi, waktu itu juga DSR telah memperkenalkan beberapa produk seperti karpet kaki, tombol gear dan set padel aloi dengan logo mereka sendiri.

Nampaknya apa yang diusahakan dua pengasas DSR ini iaitu Suriya Sankaran dan anaknya Dharveen Suriya bukan perkara utama-utama; mereka yang sebelum menetapkan matlamat DSR dengan membayangkan firma-firma restorasi luar negara seperti Singer Vehicle Design dan Built By Legends telah membuktikan kata-kata tersebut terus menerusi fasiliti sehenti Dream Street Restoration yang dibuka secara rasmi minggu lalu.

Fasilitas yang terletak di No. 13, Jalan TS 6/4, Taman Industri Subang, Subang Jaya, Selangor ini bukan sahaja menjadi pangkalan mereka untuk melakukan kerja-kerja restorasi, malah sekarang di bilik pameran yang digelar ‘Dream Hub’ dalam bangunan sudah dipenuhi dengan pelbagai produk yang dibangunkan bersama vendor-vendor DSR secara serius, dari kelengkapan aksesoris kosmetik, sehingga peralatan prestasi, elektronik malah untuk sistem infotainmen khas untuk model-model legendaris Proton dari siri C99 (Wira 1.8 LE, Satria GTi, Satria R3 dan Putra) serta Satria Neo!

Dalam Dream Hub, penulis tertarik dengan set cagak enjin dan juga set bos suspensi lengkap untuk Proton C99 yang diletakkan di dalam satu rak pameran. Menurut En.Suriya, ketika dia mula melakukan kerja-kerja memberikan restorasi untuk model-model Proton C99, alat ganti asli yang dikeluarkan oleh pengilang OEM sangat sukar untuk ditemui, manakala komponen yang banyak dijual kedai-kedai alat ganti pula tidak kualiti yang sama seperti komponen asli terutama pada karekter dan juga ketahanan getah yang digunakan.

Jadi DSR perlu mencari penyelesaian, dan semua komponen cagak dan bushing yang anda boleh temui di Dream Hub DSR ini adalah dibangunkan bersama vendor mereka iaitu Lokco Automotive. Pembangunan untuk komponen-komponen yang diperhatikan dilakukan dengan cukup serius. Setiap komponen getah untuk berbeza menggunakan adunan getah yang berbeza mengikutkan tugas masing-masing, yang menampilkan kualiti bukan sahaja hampir dengan alat ganti asli, malah lebih baik menggunakan teknologi terkini.

Malah untuk siri terbaharu set cagak enjin untuk Proton C99, Lokco Automotive telah menghasilkan set yang direka khas sesuai dengan cetak biru kerekter enjin 4G93P 1.8 liter DOHC DSR yang sememangnya lebih stabil dan responsif dari enjin yang keluar dari kilang Proton.

Satu lagi masalah yang pemilik-pemilik Wira/Satria/Putra adalah papan litar bercetak atau papan sirkuit tercetak (PCB) untuk panel meter yang kerap terbakar; bukan sahaja menyebabkan meteran dan lampu tidak bekerja, malah kadang-kadang mengganggu operasi enjin.

Penyelesaiannya, DSR hadir dengan PCB yang diberi nama FRR PCB FR4 SMT Connectors. Berbanding PCB yang tipis dan lembut, PCB dari DSR ini jauh lebih kukuh dan tebal kerana diperbuat dari resin yang pada gentian asli, yang lebih tahan panas dengan penarafan tahan api tahap 4. Malahmbung penyambungan wayar PCB ini juga kaca dengan teknologi cagak permukaan (surface mount technology), yang membolehkan ia bertahan walaupun penyambungan wayar tidak dibuka/pasang dengan kerap.

Untuk meningkat kuasa enjin, DSR turut serta menghasilkan aci sesondol prestasi tinggi. Tetapi apa yang paling menarik, mereka turut sertakan kotak komputer enjin berprestasi yang boleh Anda gunakan, tanpa memerlukan lagi sokongan talaan dari komputer dukung kembali mahupun sistem pengurusan enjin berdiri sendiri.

Ini kerana kotak komputer yang dibangunkan oleh DSR berasaskan kotak VDO komputer tidak memberikan pujian tentang baharu asal yang lebih berprestasi. Malah talaan pada kotak kotak istimewa tersebut turut boleh ditala semula mengikut keperluan ubahsuai mekanikal yang telah dibuat pada sesebuah enjin.

Sebuah Satria Neo berwarna kuning yang Anda lihat di Dream Hub ini merupakan antara projek terbaharu dari DSR. Jika Anda ingat kembali, pada 14 Juli 2012, Proton telah mendedahkan model konsep Satria Neo S2000 Concept di Plaza Angsana Johor Bahru ketika berlangsungnya pusingan ke-4 Rali Asia Pasifik (APRC) 2012.

Ketika itu Proton bercadang untuk menghasilkan versi model produksi konsep berkenaan dengan jumlah 300 unit dengan enjin CPS yang disuap supercharger secara standar, sebagai meraikan kejayaan jentera rali benar Satria Neo S2000 menyapu bersih gelaran juara APRC dalam kategori pemandu dan pengeluar untuk musim 2011.

Namun projek pembangunan tidak tercapai untuk direalisasikan – dan unit Satria Neo dengan kit badan S2000 Concept yang boleh anda temui di DSR Dream Hub ini adalah unit prototaip sebenar Satria Neo S2000 Concept, dan ia telah lengkap menerima kit superchager dari Sprintex seperti yang dirancang oleh Proton R3 10 tahun lalu! Macam mana ia boleh berada di tangan DSR? Seperti yang telah kami sebelum ini, En. Suriya merupakan salah seorang ahli pasukan R3 ketika era memperhatikan yang membangunkan model-model edisi terhad R3.

Perincian penuh tentang Satria Neo S2000 Concept ini akan kami bawakan kepada Anda selepas ia siap 100% nanti. Tetapi sebelum itu, bagi mereka yang berminat, DSR telah mengembalikan semula kit badan S2000 Concept ini untuk dijual kepada umum.

Bukan itu sahaja, DSR turut menghasilkan bonet di hadapan untuk Satria Neo yang diperbuat dari lapisan Karbon Basah tenunan berkembar (twin weave wet carbon) bersama lapisan gentian kaca, sama seperti bonet hadapan model edisi terhad Satria Neo R3 Lotus Racing.

Bonet telah melepaskan penelitian CMSS (ujian komponen material) Proton yang sama seperti penghasilan bonet di hadapan Satria Neo R3 Lotus Racing. Ujian CMSS tersebut terdiri dari tiga ujian utama iaitu ujian membengkok (uji lentur) untuk simulasi pelanggaran, ujian haba (tes panas) untuk mengelakkan meleding dalam suhu tinggi, serta ujian semburan pasir (uji ledakan pasir) bagi memastikan kualiti dan kekuatannya.

Berat total bonet gentian karbon ini ditimbang hanya 6 kg, berbanding 12 kg untuk bonet logam asal. Sekali lagi diingatkan, ia cocok untuk dipasang untuk semua varian Satria Neo.

Selain dari bonet, DSR turut berkontribusi pada bumbung untuk Proton Putra dari material yang sama, yang bukan sahaja menyelesaikan masalah bumbung bukan halangan yang mempercepat pemilik-pemilik Putra, malahan turut lebih ringan dan juga lebih kuat. Kedua-dua produk ini boleh anda beli di DSR dan bawa pulang, namun anda perlu tahu bahawa untuk memasang bumbung karbon tentang bukan kerja mudah.

Bumbung karbon ini tidak boleh dikimpal seperti proses pemasangan bumbung logam biasa, dan perlu menggunakan teknik rivet serta menggunakan bahan perekat gred industri penerbangan. Dan proses pemasangan ini ada disedia oleh DSR terus menerusi tenaga-tenaga pakar mereka.

Misi DSR adalah untuk memastikan model-model lagenda Proton ini terus relevan untuk dipandu seperti kereta-kereta baharu buat masa sekarang. Jadi DSR turut membangunkan sistem infotainmen dan sistem bunyi yang canggih untuk Proton lama anda.

Buat masa sekarang DSR hadir dengan skrin infotainmen Android dalam pilihan 8- dan 9-inci dari Dynavin khas untuk Satria Neo, dengan pilihan pelbagai pembesar suara dan subwoofer yang sesuai dengan hatchback tentang (Pasangtanpa pengubahsuaian dan masih menggunakan pendawaian asal) dari Harmon Infinity.

Ketika kunjungan kami ini juga, DSR menunjukkan bahawa mereka kini sedang menghasilkan cerminan pandang digital untuk Satria Neo bersama Pro ICE Sales & Services (M) Sdn Bhd, yang bukan sahaja memberikan pandangan belakang yang lebih jelas (Satria Neo memiliki tiang-C yang sangat bagus). tebal, menyebabkan titik buta yang agak besar), malahan turut memberikan fungsi kamera dasbor bina dalam.

Anda juga dapat memilih rim-rim yang agak ringan di fasilitas DSR ini, keluaran tempatan rim tempatan iaitu Advanti. Mengapa Advanti? Kalau anda nak tahu, kebanyakkan rim ringan yang dijual oleh R3 di zaman kegemilangannya dulu adalah yang dihasilkan oleh Advanti, termasuk rim yang masih digunakan oleh kereta lumba Iriz dan Saga R3 buat masa sekarang.

Sekali lagi kami menyediakan, DSR bukan sahaja, bukan sahaja untuk membuat proses restorasi lengkap untuk sesebuah kereta. Malah anda juga boleh berkunjung ke fasiliti mereka ini untuk membeli komponen-komponen yang telah mereka bangunkan. Dengan fasiliti baharu ini juga, kereta-kereta yang telah siap menerima restorasi penuh boleh kembali ke DSR untuk membuat servis dan penyelenggaraan.

Apa pun, kami tahniah kerana tak sampai dua tahun, mereka telah mencapai tahap yang agak mengkagumkan!