Toyota GR 86 rasmi mendarat di Malaysia – bermula RM295k, 2.4L NA, 237 PS/250 Nm, pilihan 6MT dan 6AT

Selain dari GR Corolla dan GR Supra dalam versi kotak gear manual, ini satu lagi model full GR yang mendarat secara rasmi di Malaysia terus menerus acara yang dilangsungkan di Litar Antarabangsa Sepang malam ini – Ini dia, generasi model baharu Toyota 86 iaitu Toyota GR 86!

Model ini secara rasminya telah didedahkan di Jepun pada April 2021. Ia sebelumnya dirancang untuk dilancarkan di Malaysia pada tahun lalu, tetapi akhirnya ditunda hingga tahun ini. Secara rasmi, model generasi baharu Hachiroku ini dijual di Malaysia pada harga atas jalan tanpa asuransi RM295,000 untuk varian manual dan RM305,000 untuk varian automatik.

Sama seperti Toyota 86 generasi sebelumnya, GR 86 masih dikembangkan bersama Subaru BRZ generasi baharu – kembarnya tersebut muncul lebih awal iaitu pada November 2020, kemudian sudahpun dilihat di bilik pameran Subaru Setia Alam sejak November tahun lalu.

Dari segi rekaan, GR 86 menampilkan hampir seluruh rupa yang sama dengan BRZ termasuk lampu dan bampar belakang. Elemen utama yang membezakan antara kedua-duanya adalah bampar dan gril di hadapan – GR 86 menerima rekaan “Gril Matrix” serta diapit dengan liang udara sisi bersama kemasan hitam berbentuk-L.

Perincian lain seperti lampu hadapan dengan bentuk titisan air bersama jalur LED lampu nyalaan siang berbentuk-C bersepadu, liang udara sisi yang memang berfungsi, bumbung “double bubble” dan juga bocoran ekor itik yang bersepadu terus dengan penutup tapi belakang adalah seiras dengan BRZ.

Subaru BRZ dan Toyota GR 86 ini diasaskan dari casis generasi sebelumnya, tetapi diolah dengan elemen dari Subaru Global Platform yang baru. Ini membolehkan ia mencapai ketegaran torsi 50% lebih kuat dari sebelum ini hasil dari sistem cagak casis yang telah diperkuatkan.

Dimensi untuk model generasi baharu ini juga tidak banyak berubah dari model sebelumnya, dengan GR 86 terukur mempunyai panjang 4.265 mm (+25 mm), lebar 1.775 mm, tinggi 1.310 mm (-10 mm), serta jarak roda sejauh 2.575 mm atau 5 mm lebih panjang.

Model generasi baharu ini masih tidak diberikan pengecas turbo, sebaliknya dibekalkan enjin Boxer empat silinder NA yang lebih besar. Toyota GR 86 (dan Subaru BRZ) dijana oleh mesin bensin 2.4 liter (berbanding hanya 2.0L pada generasi sebelumnya) bertahan 237 PS pada takat 7.000 rpm dan juga tork maksima 250 Nm seawal 3.700 rpm.

Enjin dengan kod FA24D berkenaan masih dibekalkan dengan sistem menilai bahan api D-4S Toyota, yang menampilkan sistem harta terus ke dalam kebuk pembakaran dan juga mengisi port. Ia juga dibekalkan dengan sistem injap bervariasi dual Active Valve Control System (DAVCS), dengan empat aci sesondol (dua setiap kepala) yang digerakkan oleh rantai waktu.

Kuasa dari enjin masih hanya disalurkan hanya ke roda belakang terus menerus kotak gear enam-kelajuan dalam pilihan manual atau otomatis. Menurut Toyota, GR 86 mampu memecut dari 0 hingga 100 km/j dalam masa 6.3 saat, atau 1.1 saat lebih pantas dari Toyota 86 generasi sebelum ini. Model dengan kotak gear auto pula memerlukan 6.8 saat untuk pecutan sama.

oleh sebab itu, Toyota GR 86 ini tidak lagi diberikan tayar ‘eco’ seperti model generasi sebelumnya untuk memudahkan ia membuat aksi melayangsebaliknya sudah menerima tayar prestasi sebenar Michelin Pilot Sport bersaiz 215/40R18.

Sistem stabilitas elektronik (VSC) dan Traction Control pada GR 86 ini diintegrasikan bersama mod-mod pemanduan yang disediakan sama ada untuk pemanduan jalan raya atau litar. Penyelesaian lima kombinasi berbeza antara VSC dan TRC, dengan talaan dari bantuan sepenuhnya sehingga tanpa bantuan sebarang (untuk pemandu yang lebih berpengalaman).

Mod Track juga disediakan yang direka dengan bantuan pelumba-pelumba profesional Toyota Gazoo Racing, yang memberikan data penting masa sebenar ketika pemanduan dalam litar.

Bahagian dalaman GR 86 ini juga nampak seiras dengan Subaru BRZ generasi baharu. Ia menampilkan papan pemuka, sistem infotainmen, paparan instrumen digital, susunan suis seperti kunci piano untuk sistem pendingin hawa semuanya sama untuk model kedua-dua. Apa yang berbeza cuma logo Toyota dan lencana GR pada roda stereng.

Model dengan kotak gear auto ikut menerima pedal penukar gear di belakang roda stereng. Model pasaran Malaysia ini juga datang standar dengan perincian seperti upholsteri gabungan kulit premium dan sued dan tempat duduk pemandu larasan manual enam hala dan sistem pendingin hawa dua zon.

Untuk sistem infotaimen pun, GR 86 pasaran Malaysia ini menampilkan skrin sesentuh lapan-inci dengan hubungan Apple CarPlay dan Android Auto, dihubungkan ke enam pembesar suara. Manakala pemandu menerima paparan instrumen digital dengan layar TFT LCD berwarna tujuh-inci.

Untuk keselamatan, Toyota GR 86 ini menerima tujuh beg udara bersama sistem bantuan pemanduan yang terdiri dari amaran pra gangguan hadapan, amaran keluar lalu lintas, brek undur otomatis, pemantau titik buta dan lampu hadapan adaptif dan lampu tinggi otomatis. Untuk model dengan kotak gear otomatis, ia juga hadir dengan sistem kontrol pelayaran adaptif.

Toyota GR 86 ini datang dengan perlindungan waranti lima tahun tanpa memiliki perbatuan sama seperti model-model biasa Toyota yang lain. Namun untuk membeli GR 86 ini atau mana model dengan logo GR lain, anda perlu datang ke pengedar yang mempunyai outlet GR Garage. Setakat ini hanya lima pengedar yang memiliki fasilitas GR Garage berkenaan – tiga diantaranya terletak di Lembah Klang, satu di semenanjung utara dan satu lagi di selatan.

GR Garage diperkenalkan buat pertama kali di sini pada 2019 bersamaan dengan pelancaran GR Supra ke pasar tempatan, dan Malaysia menjadi negara pertama di dunia yang menyediakan GR Garage di luar Jepun. Anda bukan sahaja bisa membeli model-model GR, peralatan prestasi GR dan juga cenderamata GR, malah GR Garage ikut menyediakan perkhidmatan bagi mereka yang berminat untuk membeli kereta untuk tujuan keperluan dan akan diberikan sekali sokongan dan bantuan servis selepas jualan.