Proton X50 kini boleh kemaskini gunakan ATLAS OS

ACO Tech dengan rasminya telah mengumumkan bahwa Proton X50 kini dapat menerima operasi sistem ATLAS (ACO Tech Local Automotive Services) melalui kemaskini over-the-air (OTA). Kemaskini tentang kemungkinan mengambil masa sehingga 14 hari untuk diterima oleh semua kenderaan yang berkaitan.

Pertama kali diumumkan September tahun lalu, sistem operasi infotainmen yang dibangunkan oleh syarikat Malaysia itu dilancarkan pada Juni lalu, memberikan pelbagai penambah baikan berbanding sistem Geely Smart Ecosystem (GKUI) terdahulu.

Antara ciri terbaru yang dibawakan oleh OS ATLAS ini adalah antaramuka baru, menambahbaikan kepada sistem pengesanan suara serta menunjukkan arah, serta aspek terkait yang lain.

Bantuan suara digital kini lebih baik untuk mengendalikan ucapan biasa, sementara app store-nya akan menyertakan Spotify juga kelak, susulan kepada usaha sama antara ACO Tech dan platform penstriman muzik populer tentang.

Servis penstriman lainnya — seperti Joox dan Syok oleh Astro — turut akan ditawarkan kepada pengguna ATLAS, dan dengan itu turut membolehkan kawalan fungsi seperti kawalan pendingin, ciri keselamatan dan untuk memeriksa status kenderaan.