Yamaha YZF-R15M dilancar untuk pasaran Malaysia – tiada versi Standard, dua pilihan warna, RM14.998

Menuruti beberapa pengejek yang sebelum ini, Yamaha YZF-R15M kini dilancarkan secara rasmi untuk pasaran Malaysia, harga jualan RM14.998 tidak termasuk asuransi dan cukai. Meskipun di negara luar terdapat versi Standard yang lebih murah bagi R15 V4 ini, Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) hanya menyediakan versi prestasi R15M untuk pasaran dan dua pilihan grafik yang disediakan, yaitu Signature M (warna perak) dan Monster Energy Edition.

Diperkenalkan kali pertama September tahun lalu di India, R15M ini menampilkan panel badan serba baru termasuk tangki, penghadang lumpur dan panel tepi, sementara lampu hadapan LED utama pula menggunakan satu unit di bahagian tengah, di tepinya terdapat jalur LED sebagai DRL.

Enjin model ini masih lagi sama seperti R15 sebelum ini, iaitu unit satu silinder disiram bahan api SOHC, VVA 155 cc bersama padanan transmisi enam kelajuan dengan klac jenis tergelincir & membantumenghasilkan 19 hp pada 10.000 rpm dan torsi 14,7 Nm pada 7.500 rpm.

Sebagai sebuah motosikal versi prestasi, R15M didatangkan terus dengan quickshiftersistem kawalan cengkaman (boleh ditutup), ABS dua saluran serta panel paparan LCD yang boleh disambungkan ke telefon pintar melalui aplikasi Y-Connect.

Meter LCD ini juga menyediakan dua pilihan paparan, iaitu Street untuk keadaan biasa, dan Track yang memaparkan catatan masa pusingan di litar. Beberapa kemasan unik turut diberikan pada R15M, termasuk lencana R15M, penutup atas garpu dengan logo R15M, tempat duduk khas serta angkup brek Bybre warna emas.

Kelengkapan lain pada R15 V4 ini adalah sama seperti R15 sebelumnya, termasuklah garpu USD di hadapan, monoshockbrek cakera 282 mm di hadapan dan 220 mm di belakang, tangki bahan api 11 liter, berat 140 kg dan lengan ayun aluminium.