Proton Exora 2023 – RM63k-RM70k, masih 1.6 Turbo CFE, OCH baharu, dua varian; Eksekutif dan Premium

Proton Exora 2023 secara rasminya telah dilancarkan pagi tadi. Tetapi memandangkan model kemaskini ini hanya melibatkan perubahan kecil, tiada sebarang majlis pelancaran bersama media yang dibuat (kami hanya menerima beberapa keping gambar rasmi bersama kenyataan media terus menerusi email) dan Proton hanya membuat pelancaran kecil-kecilan di salah sebuah pengedar mereka yang terletak di Kajang, Selangor .

Namun untuk mendapatkan gambaran sebenar-benarnya model kemaskini 2023, jurugambar kami, Sherman Sim melihat ke bilik pameran untuk mendapatkan galeri penuh Proton Exora 2023 tersebut. Seperti yang diumumkan pagi tadi, Exora masih ditawarkan dalam dua varian berbeza, dimulai dengan varian Executive dijual pada harga atas jalan tanpa asuransi RM62.800, varian manakala tertinggi Premium pula berharga RM69.800.

Jika dibandingkan dengan model kemaskini terakhir MPV segment-C ini iaitu Exora RC 2019, model 2023 ini adalah RM3,000 lebih mahal untuk varian kedua-dua. Jadi apa yang berbeza antara kedua-duanya? Proton Exora 2022 ini masih menerima enjin 1.6 liter Campro Turbo berkuasa 140 PS pada takat 5.000 rpm dan tork maksima 205 Nm bermula 2.000 hingga 4.000 rpm, digandingkan dengan kotak gear CVT automatik. Namun kini ia menerima hos penyejuk minyak (OCH) yang telah dipertingkatkan.

Pada bahagian luar, kesemua perincian Exora 2023 ini masih tampak sama dengan model 2019, kecuali gril hadapan yang kini menerima logo baharu Proton berbentuk bulat, begitu juga logo pada pintu pintu belakang belakang serta pada kesemua penutup tengah rim. Model Executive datang dengan standar perincian seperti lampu halogen, rim 16 inci dengan kemasan perak dan rekaan sama seperti sebelum ini serta cermin sisi lipat secara manual.

Bagi membezakannya dengan varian Executive, Exora Premium diberikan penggayaan luaran lebih sporty dengan menampilkan lampu nyalaan siang LED, rim 16-inci kemasan dua-tona, kemasan berwarna hitam pada bumbung dan perapi tambahan pada pintu pintu belakangserta kit badan yang terdiri dari rok sisi dan bocoran belakang.

Pada bahagian dalaman pula Exora 2023 turut menerima logo baharu Proton pada roda stereng. Manakala perincian lain dalam kabin masih sama seperti sebelum ini, termasuk susunan tempat duduk 2-3-2 tempat duduk baris kedua yang boleh dilipat 60:40 dan baris ketiga 50:50.

Bagi model Executive, ia menerima kelengkapan standar seperti roda stereng urethane, balutan fabrik, pendingin hawa manual dengan corong di belakang dan penapis kabin N95, serta pemain audio biasa dengan sambungan Bluetooth disambungkan kepada empat pembesar suara.

Manakala bagi varian Premium, ia kini menerima upholsteri leatherette penuh, berbanding semi-leatherette pada model 2019. Selain itu, varian paling tinggi ini turut diberikan roda stereng kulit dengan butang kawalan pelbagai fungsi, perehat tangan pada tempat duduk baris pertama dan kedua serta penghadang cahaya matahari (pelindung matahari) untuk pemandu dan pengunjung di hadapan.

Exora Premium 2023 ini juga dilengkapi dengan sistem infotainmen menampilkan skrin sesentuh tujuh inci dengan sistem Global Key User Interface (GKUI) yang memiliki kawalan suara “Hi Proton” dan sambungan internet 4G melalui kad eSIM. Sistem ini turut menyediakan fungsi lain termasuk stream muzik, navigasi langsung, sambungan kepada telefon pintar, pencerminan untuk Android serta Wi-Fi hotspot.

Untuk sistem keselamatan, Exora 2023 ini diberikan sistem kawalan kestabilan elektronik (ESC) secara standar untuk kedua-dua varian. Sistem lain tidak berubah di mana kedua-dua varian menghormati diberikan dua kali udara, sistem brek ABS bersama EBD, dua penderia undur serta lampu berhenti berhenti cemas. Varian Premium diberikan tambahan kamera undur.

Lima warna yang ditawarkan untuk Exora baharu ini iaitu Snow White, Indiana Grey, Rosewood Maroon, Ruby Red dan coklat abu-abu. Setiap pembelian datang dengan jaminan pengeluar selama lima tahun atau 150.000 km, pakej servis dengan kos upah percuma tiga kali serta pakej data selama lima tahun (1 GB setiap bulan).

GALERI: Proton Exora Premium 2023

GALERI: Proton Exora Executive 2023