Kenderaan iring trak tunda potong garis berkembar ada arah simpan, sudah beri amaran – Polis

Semalam satu video memaparkan sebuah polis yang mengiringi dua buah trak tunda dengan muatan kereta mewah di garisan berkembar secara merbahaya berlaku di Jalan Gua Musang-Kota Bharu. Bagi menjelaskan tentang insiden, hari ini Pemangku Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun telah tampil dalam satu sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan.

Menurut beliau dalam laporan kosmokenderaan pengiring tersebut memiliki pergerakan dan Arahan yang sah untuk mengiringi ketiga-tiga kenderaan berkenaan, dan kenderaan pengiring tersebut telah memberi amaran atau peringatan secukupnya dengan membunyikan sirene dan lampu kecemasan kepada pengguna jalan raya lain.

“Persoalan orang ramai mengenai video yang tular adalah kereta pengiring itu mengundang bahaya. Sebenarnya, kereta pengiring itu menjalankan mengatur dan mengawal mengikut Seksyen 21 Akta Polis 1967 iaitu tugas di jalan awam.

Ini berarti, pengguna jalan raya yang lain perlu memberi kerjasama sama ada memperlahankan kenderaan, memberi laluan kepada kereta pengiring atau berhenti bagi mengelakkan sesuatu yang berlaku.

“Kenderaan pengiring ada peraturan tersendiri malah mereka tidak boleh sewenang-wenangnya kerana sedang. Saya tidak menyalahkan sesiapa, namun mungkin ramai yang masih keliru dengan perkara tersebut,” katanya.

Muhamad Zaki berharap pengguna jalan raya sentiasa memberi kerja sama apabila bekerja sama dengan kenderaan pengiring polis di jalan raya kerana tugas kenderaan pengiring tidak seperti pengguna jalan raya yang lain.

Dalam video tular yang dimuat oleh akaun Facebook bernama Hamdan Zakaria semalam, dia terpaksa mengelak ke bahu jalan secara tiba-tiba berhadapan dengan konvoi dua buah trak tempat tidur datar yang diiringi oleh Honda Civic peron polis di hadapan yang sedang di kawasan garisan berkembar.

Turut melihat adalah sebuah lagi trak pikap Ford Ranger mengekori konvoi tersebut, dengan lori tempat tidur datar menghadirkan sebuah Bentley Mulsanne, manakala sebuah lagi tempat tidur datar di belakang dengan tertera pelekat “Pejabat Sultan Kelantan” di cermin di hadapan membawa gerobak Mercedes-AMG E63.