Polis Manjung cari tiga penunggang motosikal langggar lampu merah dan hampir dilanggar lori

Semalam tular satu video di media sosial memaparkan sekelompok penunggang motosikal yang hampir melanggar sebuah lori ketika mula untuk ‘beradu kelajuan’ di satu perempatan berlampu isyarat.

Dalam video tersebut dapat dilihat tiga buah motosikal mula memecut ketika lampu isyarat masih merah. Namun sebaiknya sahaja ketiga-tiga penunggang berkenaan berlepas, terdapat sebuah lori dari arah kiri sedang cuba untuk melepasi perempatan berkenaan disaat-saat akhir sebelum lampu bertukar merah.

Ini menyebabkan lori bersangkutan terpaksa membuat brek kecemasan – dia berpusing dan hampir melawan dua orang dari tiga orang penunggang motosikal tersebut.

Videonya terkait dengan Dewan Kepala, pihak Polis Daerah Manjung, Perak mengeluarkan fakta mengesahkan kesemua yang terlibat dalam insiden yang berjaya dirakam bersangkutan telah diketahui pasti dan akan dipanggil ke IPD Manjung.

Menurut Ketua Polis Daerah Manjung ACP Nor Omar Bin Sappi dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, kejadian tersebut berlaku di perempatan lampu isyarat Kg. Aceh, Seri Manjung. Satu laporan polis telah dibuat pada 4 Januari jam 8.44 malam bagi memulakan siasatan terhadap kejadian itu.

“Kejadian berlaku pada 3 Januari 2023 jam lebih kurang 4,50 petang. Seorang pemandu lori dan 3 orang penunggang motosikal yang berumur dalam lingkungan 18 tahun sehingga 30 tahun telah dikenal pasti dan akan dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Manjung untuk membantu siasatan,” kata Nor Omar dan menambah kes ini disiasat di bawah Peraturan 17 LN 167/59 bagi kesalahan tidak mematuhi peraturan lampu isyarat.

Beliau ikut menggesa orang ramai yang punya maklumat mengenai kejadian itu agar mengalirkannya ke pihak polis terus menerusi pegawai penyiasat lalu lintas Inspektor Muhammad Asyraf Henry Bin Philip di talian 016-5572540.