Kejadian buli jalanan di video dirakam Petaling Jaya — pemandu Bezza diancam karena membunyikan hon

Dalam satu video yang ditayangkan di media sosial hari ini, yang dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter @zabedabedoo, satu kejadian buli jalanan telah dirakam, melibatkan dua orang pemandu kereta. Dalam bedurasi video lebih dari dua minit itu, seorang pemandu laki-laki yang menaiki sebuah Nissan Sentra hitam melihat mengeluarkan tangan dan memaksa seorang lagi pemandu di dalam kereta dari mana video tersebut dirakamkan untuk berhenti.

Oleh kerena video yang dirakamkan oleh penumpang di belakang, pemandu Perodua Bezza yang diekori itumungkin berkean besar merupakan pemandu e-hailing. Kedua-dua kereta akhirnya berhenti di tepi jalan, dengan pemandu pembuli dari Sentra berkenaan dengan keluar kenderaan dan pemandu Bezza juga melakukan hal yang sama kemudian.

Kedua-dua mereka berburu di luar, sebelum pemandu Sentra kembali ke keretanya dan mengambil apa yang terlihat seperti cota rotan/kayu. Dia kemudian mendapatkan ketakutan dengan menghayun kayu yang bersangkutan, dan kedua-duanya menyambungkan konflik. Seorang penunggang motosikal kemudian tiba untuk menenangkan kedua-duanya. Keadaan seperti lebih kendur selepas itu, dengan pemandu Sentra kembali ke keretanya sebelum rakaman ditamatkan.

Dalam ruang komen di hantaran Twitter terkait, PDRM meminta saksi/mangsa kejadian terkait untuk tampil membuat laporan polis terkait kejadian tersebut. Ini bukanlah satu pengalaman yang menyenangkan, atau mungkin agak menakutkan bagi orang dewasa. Kita sebagai warga negara yang bertanggung jawab perlulah lebih bertimbang rasa dan mengawal emosi ketika berada di jalan raya.

Sekiranya kejadian seperti ini terjadi di atas anda, ketenangan tenang dan terus memandu. Jika pembuli terus mengekori dan membuat Anda berasa tidak selamat, terus memandu ke balai polis yang berdekatan. Jangan juga keluar meninggalkan kenderaan dan berhadapan dengan pembuli sekiranya kereta yang anda hentikan. Duduk di dalam dan buat panggilan kecemasan atau kepada pihak polis.

Juga, jangan lupa untuk membuat laporan polis sebaik mungkin keluar dari situasi yang berkenaan. Proses ini akan lebih membantu sekiranya ada rakaman dashcam atau menggunakan telefon bimbit sebagai bukti.

Perkara seperti ini bukanlah satu-satunya pengalaman yang menyenangkan, atau mungkin akan menakutkan bagi orang tengah. Kita sebagai warga negara yang bertanggung jawab perlulah lebih bertimbang rasa dan mengawal emosi ketika berada di jalan raya.