Subsidi bensin bersasar ikut cc kenderaan bakal dilaksana, guna data dari JPJ – menteri KPDN

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Salahuddin Ayub menyatakan bahawa mekanisma untuk memberikan subsidi bahan api bensin secara bersasar sudah hampir lengkap, dan ia akan menggunakan data dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mengenal pasti mereka yang layak menerima bantuan tersebut, lapor Bernama.

“Jadi dari segi data itu (subsidi bersasar) sudah hampir lengkap untuk kita berikan data itu kepada Perdana Menteri (Anwar Ibrahim) tentang bagaimana kita boleh buat subsidi bersasar ini,” katanya ketika mengulas mengenai rancangan kerajaan terutama KPDN yang juga sekretariat kepada Majlis Tindakan Sara Hidup (NACCOL) berkait mekanisme subsidi bersasar dan pelaksanaannya di Johor Bahru hari ini.

Menurut Salahuddin Ayub dalam laporan sensitif, pangkalan data JPJ dapat digunakan untuk pelaksanaan subsidi bensin RON 95 melihatkan kerajaan dapat mengenal pasti golongan yang layak menerima subsidi berdasarkan jenis kuasa kuda (cc) kenderaan yang dimiliki.

Menteri berkenaan menyatakan bahawa kertas cadangan mengenai subsidi bersasar sebelum ini sudah dibentangkan ketika mesyuarat NACCOL yang dipengerusikan perdana menteri pada Selasa lepas.

“Perdana menteri sudah memberikan arahan supaya masalah itu (mekanisme subsidi bersasar) diteliti. Tapi buat masa ini masih kerajaan lagi meneruskan polisi yang ada iaitu kita tidak menarik balik (subsidi) ataupun tidak menaikkan sebarang tarif yang kita rasa bisa membebankan rakyat.

“Jadi polisi itu masih diteruskan sehingga Kabinet memutuskan mengenai perkara itu (subsidi bersasar) kelak,” katanya.

Seperti yang kita ketahui, buat masa sekarang harga kereta api yang dijual di pasaran bukan seperti 20 tahun lepas. Ini karena kini banyak kereta mewah sudah dijana oleh enjin berkapasiti kecil tetapi dipadankan dengan pengecas turbo untuk menghasilkan listrik kuda besar.

Misalnya Mercedes-Benz C200 Avantgarde W206 dijual pada harga atas jalan tanpa asuransi RM287,888, tetapi hanya dijana oleh enjin 1.5 liter (1.500 cc) disuap dengan turbo menghasilkan listrik 204 PS/300 Nm. Manakala Proton Iriz dalam varian tertinggi iaitu Iriz Active dijual pada harga atas jalan tanpa asuransi RM57,300, hadir dengan enjin 1.6 liter (1,600 cc) NA berkuasa 109 PS/150 Nm.

Jadi bagaimana kerajaan menyelesaikan masalah ini? Sama-sama kita nantikan.