Perodua ada 200k tempahan tertangguh, sasar penuhi semuanya termasuk pendaftaran sebelum 31.03.2023

Perodua memiliki 200.000 tempahan yang tertangguh (yang masih belum terpenuhi) dan menyasarkan untuk memenuhi sebelum suku pertama 2023. Ia adalah untuk menyelesaikan semua pendaftaran sebelum tarikh akhir yang diberikan oleh kerajaan kereta yang ditempah sebelum berakhirnya tempoh sebelum biaya jualan dan perkhidmatan (SST) pada 30 Juni lalu.

Tarikh terakhir yang diberikan untuk pendaftaran semua kereta dengan meluncurkan SST adalah pada 31 Mac 2023, seperti mana yang diumumkan sebelum ini. Pada hari terakhir jumlah SST itu, Perodua telah menerima 25.100 waktu daripada pelanggan yang mengambil peluang pada saat akhir ‘Cuti SST’ itu, di mana ia adalah harian tertinggi yang direkodkan oleh Perodua.

Presiden dan CEO Datuk Zainal Abidin Ahmad memberi tahu pihak media pada minggu lalu, Perodua berkeupayaan mengeluarkan 28.000 unit kereta sebulan dan pada peringkat produksi, ia sepatutnya mampu memenuhi tempahan yang tertangguh yang diterima dalam tempoh pembangunan SST.

Dengan itu, bos besar Perodua ini juga yakin target jualan 2022 sebanyak 247.800 unit (meningkat 30,2% berbanding 190.291 unit yang dihantar pada 2021) dapat dicapai, tambahan pula syarikat ini telah berhasil menyelesaikan masalah kekurangan semikonduktor, laporan The Edge.

Bagi inflasi, ringgit yang lemah dan kenaikan kos bagi pengeluar, Perodua mengatakan bahawa ia akan mengekalkan harganya.

“Ada banyak faktor yang perlu dipertimbangkan, dari harga bahan mentah, keadaan ekonomi Malaysia, pilihan pembelian pembeli. Tiada peningkatan harga; kami akan mengekalkan harga kami dan diharap kami mampu mengekalkannya sehingga hujung tahun ini,” kata Zainal.

Sambungnya lagi, “Setakat ini, peningkatan harga yang kami hadapi, kami cuba untuk menyerapkannya,” sambil mengesahkan menambah langkah pengurangan untuk mengatasi masalah kenaikan.

Kenaikan harga yang disebutkan ini disebutkan semakan harga dengan cukai yang ditambah sebelumnya yang melibatkan biaya yang perlu dibayar. Sehingga 1 Julai, harga kereta Perodua meningkat antara RM723 dan RM4.674, atau antara 1.63% dan 6.38%.