GWM Poer P12 – tempahan di M’sia bakal dibuka; dari RM130k, turbodiesel 163 PS/400 Nm, autonomi Tahap 2

Selepas Great Wall Motors (GWM) secara rasmi dilancarkan sejak awal pasaran Malaysia (kini diuruskan sepenuhnya oleh subsidiari Great Wall Motor Sales Malaysia) awal minggu ini, syarikat ditinjau dari penilaian telah diambil untuk pelbagai model jenama China tersebut, termasuk trak pikap GWM Poer P12; laman web rasmi GWM Malaysia menyatakan bahagian bawah laman tentang bahawa tempahan untuk trak pikap tersebut akan dibuka tak lama lagi.

Berdasarkan layar yang diambil dari laman berkenaan dengan pengguna Facebook (ia telah dipadamkan dari laman web GMW Malaysia), GWM Poer P12 pasaran Malaysia ini akan hadir dalam badan double-cab serta menerima enjin turbodiesel 2.0 liter yang menghasilkan kuasa 160 hp dan tork maksima 400 Nm, dipadankan dengan kotak gear lapan-kelajuan automatik serta sistem pacuan semua roda Smart.

Spesifikasi tersebut agak padan dengan model pasaran Australia yang dikenal dengan nama GWM Cannon yang dilancarkan pada lewat 2020, yang menerima enjin berkuasa 163 PS dengan badan double-cab, ditawarkan dalam tiga varian bersama varian asas 4×2.

Meriam GWM pasaran Australia

Poer P12 yang ditunjukkan dalam web GWM Malaysia sehubungan dengan dilengkapi dengan pemanduan autonomi Tahap 2, namun senarai fungsi untuk sistem berkenaan masih belum disebutkan. Sebagai panduan, Cannon pasaran Australia menerima sistem fungsi termasuk amaran pelanggaran di hadapan, brek kecemasan automatik dengan pengesan pejalan kaki dan penunggang basikal, amaran keluar lorong, bantuan lorong kekal, bantuan tukar lorong, amaran lintasan trafik belakang, kendali pelayaran adaptif serta pengenal tanda trafik dan amaran kelajuan.

Sistem keselamatan GWM Cannon di Australia itu juga disertakan dengan tujuh beg-udara (bersama beg udara tengah antara kedua dua tempat duduk di hadapan, pemati sistem penghantaran bahan api automatik sekiranya berlaku kemalangan, bantuan mula mendaki dan bantuan turun bukit.

GWM Poer P12 pasaran Malaysia ini akan dijual pada awal harga tidak kurang dari RM130.000 dan pra-tempahan perlu dibuat dengan membayar RM1.000, sama seperti model pra-tempahan EV Ora Good Cat. Pelanggan terawal yang memahami jangka waktu akan menerimanya pada suku keempat tahun ini, sesuai dengan apa yang tertulis dalam tangkap layar memperhatikan. Enam warna badan yang ditawarkan untuk trak pikap ini termasuk biru, hitam, putih, perang, perak dan merah.

Ini bukan kali pertama GWM menawarkan trak pikap untuk pasaran Malaysia. Trak pikap GWM Wingle 5 pernah dijual pada pasaran tempatan terus menerusi pengedarnya sebelum iaitu Go Auto.

GALERI: Meriam GWM 2021 pasaran Australia

GALERI: Tembok Besar Pao 2021 pasaran China