Baik pulih eskalator dan kemudahan lain di fasilitas stesen Rapid Rail dijangka siap Feb hingga Jun depan

Selepas pemeriksaan di tempat yang dibuat oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke awal bulan ini, Rapid Rail Sdn Bhd selaku operator untuk perkhidmatan LRT, MRT dan Monorel di Lembah Klang telah memaklumkan perkembangan terkini kerja-kerja baik memulihkan fasiliti di stesenstesen rel kendalinya.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan syarikat itu hari ini, kerja-kerja untuk memperbaiki eskalator kini sedang giat dijalankan selepas menerima alat ganti (fasa 1) pada awal Disember lalu. Alat-alat ganti berkenaan dengan didakwa mengalami kelewatan penghantaran yang disebabkan oleh gangguan rantaian bekalan global.

“Dengan tersedianya alat-alat ganti tersebut, penggantian kerja-kerja segera telah dijalankan oleh kontraktor pengilang pengeluar asal atau ‘original equipment manufacturer’ (OEM) secara berperingkat dan dijangka siap sepenuhnya pada bulan Februari 2023.

“Setakat 15 Desember 2022, proses penggantian 20 unit pegangan tangan dan 3 satuan stepchain di 10 stesen MRT sudah disiapkan, dan eskalator di stesen-stesen bersangkutan telah kembali beroperasi.

“Sebagai langkah jangka panjang, Rapid Rail telah melaksanakan program penyelenggaraan berasaskan keadaan atau ‘condition based maintenance’ (CBM) di mana proses penggantian komponen yang dinilai akan bermasalah atau kerap bermasalah akan terus dilaksanakan tanpa menunggu jangka hayat tamat. Berdasarkan konsep CBM, pihak Rapid Rail telah membuat tempahan awal yang mencukupi bagi menyokong program CBM,” jelas Rapid Rail dalam kenyataan berkenaan.

Bagi masalah kebocoran di 93 lokasi di stesen pula, Rapid Rail memaklumkan kerja-kerja yang membaik pulih di 21 lokasi di stesen LRT dan Monorel telah berjaya disiapkan dan bakinya akan selesai secara berperingkat dan dijangka siap sepenuhnya menjelang Jun 2023.

“Bagi kerja-kerja yang baik pulih di stesen MRT, perbincangan bersama pihak MRT Corporation (MRTC) selaku pemilik aset telah dijalankan.

“Proses pembaikan di 22 lokasi kerusakan telah dilakukan dan pemantauan keberkesanan kerja-kerja baik pemulihan tersebut sedang dilaksanakan.

“Terdapat lokasi kebocoran yang memerlukan lebih banyak waktu untuk diselesaikan karena pembaikan tersebut melibatkan modifikasi pada struktur atap,” kata Rapid Rail.

Manakala masalah terkait pencahayaan di stesen-stesen pula, Rapid Rail memaklumkan buat masa sekarang kerja-kerja membaik pulih sistem pendawaian dan penggantian mentol yang bermasalah di stesen-stesen sudah hampir selesai.

Syarikat berkenaan dengan menyatakan bahwa ia telah menjalankan program pembaruan serta penyelenggaran secara berkala dan membuat masa ini bilangan lampu yang tidak berfungsi adalah di bawah 1%. Manakala baki lampu yang masih tidak berfungsi merupakan kerosakan baru dan penggantian akan segera dilakukan.

Lagi pula, Rapid Rail mendakwa bahawa peratus ketersediaan operasi fasiliti lif di stesen LRT dan MRT buat masa sekarang berada pada tahap 99.00 peratus dan aktiviti penyelenggaran sentiasa dilakukan secara berkala bagi memastikan fasiliti yang disediakan untuk pengguna berada dalam keadaan yang baik.

Rapid Rail juga memaklumkan untuk isu lif di stesen-stesen monorel pula, rekabentuk asal stesen monorel sememangnya tidak mempunyai fasiliti lif. Namun demikian, Prasarana telah berinisiatif untuk menambah 18 unit lif dan 39 unit “wheelchair platform lift” ini untuk keselesaan orang awam.

Syarikat itu menjelaskan bahwa kerja-kerja menaik tingkatkan fasilitas hidup di monorel ini memerlukan penambahbaikan dari segi struktur dan juga melibatkan beberapa isu keselamatan yang perlu dibaiki. Projek naik taraf tersebut akan bermula pada suku pertama tahun 2023 dan memerlukan masa selama 18 bulan untuk disiapkan.

“Rapid Rail juga telah menghebahkan status terkini pembaikan fasiliti stesen terus menerus paparan info grafik di media sosial sebagai maklumat kepada pengguna Rapid KL. Adalah menjadi misi Rapid Rail untuk menyediakan kemudahan perkhidmatan awam melalui sistem jaringan rel dan fasilitas yang baik demi keselesaan dan keselamatan para pengguna,” tulis kenyataan itu.

Syarikat berkenaan sama-sama meminta para pelanggan untuk mengalirkan sebarang cadangan atau maklumat mengenai kerosakan fasiliti stesen terus menerusi email ke [email protected] atau berhubung terus menerusi platform media sosial Rapid KL.