Volkswagen Golf R-Line Mk8 2022 di M’sia – 1.4L TSI, 150 PS/250 Nm, kawalan suara pintar; dari RM170k

Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mengumumkan harga rasmi bagi model Golf R-Line Mk8 2022 iaitu RM169,990. Pada Februari lalu, palka panas ini telah dibuka tempahannya dan tika itu ditawarkan pada harga anggaran antara RM155k hingga RM165k.

Berikut model pemasangan tempatan (CKD) yang dikeluarkan dari kilang kontes Volkswagen di Pekan, Pahang, Golf R-Line Mk 2022 ini dijanakan oleh enjin 1.4 liter TSI dengan hamburan kuasa 150 PS dan tork 250 Nm. Ia juga dipadankan bersama transmisi baharu dari Aisin, iaitu unit automatik konverter torsi lapan-kelajuan yang mengalahkan kotak gear klac berkembar DSG pada model R-Line sebelum ini. Dalam pasaran antarabangsa, Golf Mk8 ini juga datang dengan pilihan enjin hibrid ringkas 1.5 eTSI, tetapi ia tidak dibawa ke Malaysia.

Untuk pengayaannya, Golf 2022 ini ditampilkan dengan sentuhan lebih sportif dan ekspresif. Direka dengan tumpuan kepada kecekapan aerodinamik, di hadapan bentuk-C itu lebih rendah untuk prestasi yang lebih responsif. penampilan sportif itu disempurnakan lagi dengan rim aloi Valencia bersaiz 17-inci dan sepasang paip ekzos krom hiasan berbentuk trapezoid.

Selain itu, ia juga diberikan lampu utama LED Plus, lampu belakang LED dan juga lencana ‘R’ yang mungkin dapat menyebabkan orang tersalah takrif ia sebagai model prestasi Golf R. Terdapat juga jalur LED tipis di hadapan yang menyerlahkan lagi penampilannya.

Untuk bahagian dalamannya pula, aspek digital Golf R-Line ditingkatkan untuk lebih mudah dan ketersambungan yang lancar. Operasi intuitif kereta ini disokong oleh sistem kawalan suara pintar yang dapat diaktifkan dengan mudah melalui “Hello Volkswagen” atau menekan butang suara pada stereng. Ia memberi maklum balas kepada arah suara seperti “Saya sejuk” dan akan menaikkan suhu pendingin hawa.

Pengecaman dan kualiti suara untuk panggilan telefon adalah jelas kerana ia mampu mengesan individu yang bercakap (pemandu atau penumpang), seterusnya memberi respons sewajarnya, seperti mengenal pasti zon pendingin hawa mana yang perlu diubah suai.

Selain itu, Sentuhan minimalis diberikan untuk bahagian kabinnya, dengan ciri yang diberikan termasuklah tempat duduk yang dibalut padanan fabrik Sardegna dan kusyen sisi Velour Seni, serta sulaman logo R pada penyandar kepala. Bentuk tempat duduk ini malah tampak lebih sportif perbandingan tempat duduk GTI sementara di papan pemuka tidak banyak butang fizikal kerana diganti dengan panel sesentuh. Sistem infotainmen MIB3 yang digunakan dapat disambungkan dengan Apple CarPlay dan Android Auto.

Senarai kelengkapan untuk Golf R-Line ini termasuk butang pemula enjin, brek parkir elektronik (tanpa auto hold), lampu suasana, lampu utama automatik serta dua soket pengecas USB-C masing-masing di hadapan dan belakang.

Ruang dalaman yang selesa dan menyenangkan ditingkatkan lagi melalui sistem pendingin hawa tiga-zon Klimatronik dengan larasan suhu boleh dilakukan terus menerusi sentuhan pada kawalannya atau melalui arah suara. Ada dua mod utama untuk pendingin hawa iaitu Iklim Cerdas dan Iklim Klasik dengan setiap satunya dilengkapi pelbagai fungsi yang berguna. Ia juga dilengkapi dengan ciri Perawatan Udara untuk menapis spora, debunga dan partikel bagi memastikan udara kekal bersih.

Kabinnya juga diberikan pencahayaan ambien dengan 30 pilihan warna yang boleh disambungkan dengan mod pemanduan. Malah terdapat lima mod warna yang telah ditetapkan iaitu Keabadian, Keabadian, Keinginan, Euforia, dan Daya hidup serta tetapan individu yang boleh dipilih.

Untuk sistem keselamatan, ciri yang diberikan termasuklah Kontrol Stabilitas Elektronik, Sistem Pengereman Pasca Tabrakan yang menghalang pelanggaran kali kedua, Kunci Diferensial Elektronik (XDS) yang menambah baik aspek cengkaman dan mengurangkan understeer. Selain itu, ia turut didatangkan dengan enam beg udara, ABS, ESP dan cagak Isofix untuk tempat duduk di hadapan dan belakang. Tiada bantuan ciri seperti Pengereman Darurat Otonom (AEB) ataupun sistem semi otonom lain pada model ini.

palka panas ini didatangkan dalam lima warna termasuklah dua warna baharu iaitu Abu-abu Batu Bulan dan (Metal Kings Red). Warna lain termasuklah Atlantik Biru, Hitam Tua dan Oryx Putih. Ia ditawarkan dari harga RM169,990 dengan waranti lima tahun/tanpa had perbatuan, penyelenggaraan percuma selama tiga tahun dan bantuan tepi jalan juga selama lima tahun.

GALERI: Volkswagen Golf R-Line 2022