Toyota Veloz 2022 terlihat dari kawasan kilang Perodua – pelancaran di Malaysia semakin hampir?

UMW Toyota Motor (UMWT) telah mendedahkan banyak hal tentang Toyota Veloz, tetapi masih belum dilancarkan sehingga kini di Malaysia. Sekarang dengan terlihatnya beberapa unit di atas treler ini, pelancaran untuk MPV tujuh tempat duduk itu mungkin hampir hampir.

Gambar ini diambil sendiri oleh rakan sekerja kami, Danny Tan di Lebuh Raya Utara Selatan, berhampiran perempatan Sungai Buaya-Rawang. Lokasi ini hampir sama dengan Kilang Perodua Global Manufacturing (PGMSB), yang juga mengeluarkan Perodua Ativa dan Alza baru.

Sama seperti dua model Perodua itu, Veloz juga adalah satu-satunya produk DNGA dan akan dipasang di negara, dengan kemungkinan besar di bawah kontrak Perodua. Walau bagaimanapun, MPV Toyota ini akan diletakkan sebagai hanya penawaran yang lebih premium, dengan satu pilihan varian 1.5 AT dan harga jangkaan sekitar RM95k tidak termasuk asuransi (dikira sekali dengan cukai jualan).

Melihat unit di atas treler ini, kita dapat menyaksikan dua dari lima warna luar yang akan ditawarkan melalui Veloz, iaitu putih dan Silver Metallic dua tona dengan bumbung hitam. Pilihan warna lain yang diberitahukan oleh Toyota adalah Red Metallic, Metallic Bluish Black serta Blue Metallic dengan bumbung hitam.

Meskipun platform Veloz ini adalah sama dengan Alza, ia nampak berbeza hasil penggunaan gril berbentuk heksagonal (dengan jeriji corak Y) yang besar serta kemasan krom berbentuk T di bucu bampar bersama lampu kabus LED. Lampu Veloz yang lebih tajam juga menunjukkan penunjuk arah sekuensial serta disambungkan antara kiri dan kanan dengan jalur krom di tengah.

Di bagian belakang, lampu Veloz juga memiliki kemasan warna merah yang menyambungkan kedua-duanya. Terdapat juga tulisan Veloz di bawah logo Toyota, sementara kemasan di bucu bampar adalah lebih kecil dibandingkan Alza. Rim adalah unit 17 inci, seperti yang dipasang pada Veloz varian lebih tinggi di Indonesia dan Thailand (rim paling besar pada Alza adalah 16 inci).

Melihat spesifikasi negara jiran, Veloz memiliki jarak kelegaan tanah 205 mm, iaitu lebih tinggi dibandingkan Alza yang mencatat 160 mm (150 mm untuk varian asas X). Disebabkan itu, tinggi total Veloz juga menjadi 1.700 mm, berbanding 1.670 mm yang dicatat oleh Alza.

Bampar dengan rekaan tersendiri juga menjadikan MPV Toyota ini lebih panjang, dengan catatan 4.475 mm (+50 mm berbanding Alza), sementara lengkuk roda yang sedikit terkeluar menjadikan lebarnya 1.750 mm, iaitu 20 mm lebih berbanding Alza. Jarak roda kedua-dua model adalah sama, iaitu 2.750 mm.

Harga anggaran yang dikeluarkan untuk Veloz juga meletakkan lebih dari hampir semua Mitsubishi Xpander, yang juga datang dalam satu varian dan memiliki ukuran yang panjang, lebar dan kelegaan tanah sama seperti Veloz. Walau bagaimanapun, Xpander adalah sedikit lebih tinggi (1.730 mm) dan memiliki jarak roda lebih panjang (2.775 mm).

Di dalam Veloz, anda akan menemui rekaan hampir sama seperti Alza, tetapi bentuk corong pendingin hawanya adalah sedikit berbeza bagi menempatkan sistem infotainmen Display Audio sembilan inci – skrin sesentuhnya lebih lebar dan boleh disambungkan dengan Apple CarPlay dan Android Auto (Alza AV hanya menggunakan Android Mobil).

Butang pengawal pendingin hawa automatik satu zon pada Veloz juga berbeza, dengan menggunakan bentuk bulat sementara Alza cuma menggunakan butang biasa – Alza juga memiliki fungsi memori. Terdapat juga kemasan warna abu-abu pada papan pemuka dan panel pintu, sementara berhampiran konsol tengah terdapat dua ruang simpanan, dengan satu darinya cukup besar untuk menjadi tempat mengecas Qi tanpa wayar.

Untuk keselamatan, Veloz mendapat pakej Toyota Safety Sense secara standar, dengan fungsi yang diketahui setakat ini termasuk Pre-Collision System (PCS), atau dikenal juga sebagai Autonomous Emergency Braking, dan Adaptive Cruise Control. Anda juga boleh menjangkakan pelbagai lagi sistem memandangkan harganya lebih tinggi berbanding Alza varian paling tinggi, AV (RM75.000).