VIDEO: Pemandu Mercedes-Benz W124 buli pengguna lebuhraya selepas salah lorong SmartTag

Walaupun sudah banyak kes pembuli jalan raya sudah dirakam melalui banyak kamera kamera dasbor milik orang awam dan diambil tindakan oleh pihak yang berkuasa, kes-kes yang sama terus berlaku dan tidak memberikan pengajaran kepada sebahagian pengguna jalan raya yang tidak bertanggung jawab.

Ini satu lagi kejadian tipikal membabitkan pembuli jalan raya yang dirakam dan dimuat naik oleh pengguna Facebook bernama Rawaida Alyani Zahid di FB Group DashCam Owner Malaysia. Menurut perakam video berkenaan, insiden ini dimulai apabila Mercedes-Benz W124 berwarna biru dalam video tersebut melihat menyalah guna lorong SmartTag pada satu plaza tol.

Berdasarkan tanda-tanda jalan, kejadian ini berlaku di Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS). Tarikh dan masa pada video tersebut menunjukkan ia bangun tidur, pada jam sekitar pukul 6 petang.

Pemandu Mercedes-Benz tersebut didakwa oleh perakam video ini masuk ke lorong SmartTag dengan sengaja walaupun tidak memiliki peranti SmartTag kerana tidak mahu beratur di lorong Touch N’Go biasa. Setelah beberapa kali tidak berjaya membuka palang tol dengan hanya menggunakan kad Touch N’Go, seorang petugas tol datang membantunya untuk membuka palang berkenaan.

Kenderaan perakam kemudiannya Mercedes-Benz tersebut selepas masuk ke lebuhraya. Namun mungkin ada sesuatu yang perakam lakukan ketika Benz memperhatikan tersekat di palang plaza tol, pemandunya mula melakukan provokasi dengan kenderaan perakam dan kemudian membrek di hadapannya, di lorong paling kanan buhraya tersebut.

Kedua-duanya menuju ke arah yang sama iaitu keluar ke susur Persimpangan Semenyih, dan Mercedes-Benz memandang masih membuat provokasi yang sama. Ketika membrek buat kali keempat, juga di lorong paling kanan, Mercedes-Benz menghargai berhenti terus buat beberapa ketika.

Kemudian bila kedua dua kenderaan ini hampir sampai ke satu lagi plaza tol, Mercedes memandang sekali lagi berhenti di hadapan kenderaan perakam, kali ini secara menyilang dan pemandunya membuka pintu seolah-olah mahu turun untuk memberi amaran lebih keras. Namun kemudian melakukan perjalanan, dan kali ini sekali lagi menyalahgunakan lorong SmartTag.

Apa yang dilakukan oleh pemandu Mercedes-Benz memperhatikan dengan jelas bukan sahaja membahayakan nyawanya dan pemilik kenderaan perakam, ia juga mungkin dapat menyebabkan kecederaan atau lebih terus kemalangan jiwa sekiranya ada rempuhan yang berlaku ketika berhenti di lorong laju lebuhraya tersebut.