Tarif tol jalan raya SUKE diumumkan – RM2,30 masing-masing di plaza tol Ampang dan Bukit Teratai mulai 15 Oktober

Tarif tol telah diumumkan untuk Sungai Besi-Ulu Kelang Elevated Expressway (SUKE), dan tarif akan berlaku mulai pukul 12:01 pada hari Sabtu (tengah malam), 15 Oktober 2022, dan jalur di sepanjang jalan raya SUKE dihargai RM2.30 melalui setiap plaza tol untuk kendaraan Kelas 1, atau kendaraan penumpang.

Hal itu berlaku untuk plasa tol Ampang dan Bukit Teratai yang berada di tahap pertama jalan tol yang sudah dibuka. Peregangan Fase 1 yang sudah dibuka sepanjang 16,6 km, dan dimulai dari simpang susun Cheras-Kajang ke Bukit Antarabangsa.

Plaza tol ketiga dalam bentangan yang belum dibuka adalah Alam Damai; dengan asumsi tarif RM2,30 yang sama berlaku untuk plaza tol Alam Damai, pengguna kendaraan Kelas 1 akan dikenakan biaya total RM6,90 untuk menempuh panjang SUKE dalam satu arah.

Tarif tol SUKE Highway untuk berbagai kelas kendaraan; klik untuk memperbesar

Dengan pembukaan resmi Fase 1 SUKE bulan lalu, pengguna jalan raya baru dengan jalur helikoidal pertama Malaysia telah diberikan jalur gratis untuk jangka waktu satu bulan sejak pembukaannya pada tengah hari 16 September 2022.

Sebanyak 14 fitur simpang susun di sepanjang jalur utama SUKE, atau 57,7 km jika termasuk panjang semua simpang susun; yaitu Sri Petaling, Sungai Besi, Alam Damai, Cheras-Kajang, Cheras-Hartamas, Bukit Teratai, Tasik Tambahan, Permai, Kosas, Pekan Ampang, Ampang Point, Ulu Kelang, Hillview dan Bukit Antarabangsa. Seperti disebutkan, bentangan yang kini dibuka adalah dari Cheras-Kajang (di Grand Saga, dekat Plaza Phoenix) hingga Bukit Antarabangsa.

Baru-baru ini, pemegang konsesi jalan raya Prolintas juga baru saja membuka Jalan Raya Damansara-Shah Alam Elevated Highway (DASH) yang dibuka pada tengah malam 14 Oktober 2022 dan akan bebas pulsa hingga 30 November 2022.

Kepada Anda, para pembaca yang budiman; apakah tarif tol di jalan tol SUKE sesuai dengan kemudahan baru yang dibawanya, atau lebih mahal dari nilainya? Beri tahu kami di bagian komentar.

GALERI: Jalan Raya Suke

Tag: Jalan Raya SUKE