Suzuki akan lancar lapan motosikal elektrik menjelang 2030 – model pertama akan diperkenalkan pada 2024

Suzuki kini sedang merombak kembali hala tuju syarikat dan seperti yang kita ketahui sebelum ini, syarikat dari Jepun itu mahu meletakkan lebih fokus ke peneutralan karbon sambil menghasilkan produk dan servis yang diserahkan kepada pelanggan.

Semua produk Suzuki akan dikembangkan mengikuti hala tuju baru ini, dan dalam pembentangan strategi pengembangan syarikat sehingga tahun 2030 yang dibuat baru-baru ini, ia memberi tahu salah satunya untuk motosikal, rancangan yang dibuat adalah untuk mengeluarkan lapan buah motosikal elektrik menjelang 2030.

Model pertama daripada lapan buah motosikal elektrik ini akan diperkenalkan pada tahun 2024, namun jenis atau bentuknya masih belum diberitahukan. Gambar yang dikeluarkan dalam pembentangan cuma menunjukkan bentuk motosikal sports dan skuter kelas permulaan, tetapi ia mungkin tidak menggambarkan model sebenar.

Walaupun dengan sasaran ini, tidak berarti Suzuki akan melupakan terus motosikal yang menggunakan enjin Pembakaran dalaman biasa karena dalam pembentangan itu diberitahukan bahwa sasaran motosikal elektrik yang diletakkan hanya akan menjadi 25% dari seluruh barisan motosikal mereka, sementara selebihnya masih menggunakan enjin Pembakaran dalaman.

Turut diberitahu, pelaburan sebanyak dua triliun Yen (RM68 miliar) akan dibuat untuk perkara yang melibatkan elektrifikasi ini seperti penyelidikan dan pembangunan, serta modal dunia, sementara 0.5 triliun Yen (RM17 miliar) daripadanya adalah untuk perkara yang melibatkan baterai.