Siri jelajah Baiki Cermin Hadapan Berjaya Sompo kini berlangsung di 1Utama – baiki berbanding terbalik

Hari ini Berjaya Sompo telah menikmati siri jelajah Baiki Cermin Hadapan di pusat membeli-belah One Utama, yang sedang berlangsung hingga Ahad ini (19 Jun 2022). Tujuan penganjuran ini adalah untuk meningkatkan kesedaran di antara orang-orang ramai yang berhubungan dengan isu-isu alam sekitar dan untuk meningkatkan keseimbangan acara yang lebih mesra alam, iaitu baikpulih cermin depan.

Menurut Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp Malaysia), rakyat Malaysia telah menghasilkan sejumlah 38.200 tan sisa setiap hari, yang mencapai hampir 14 juta tan dalam setahun, dengan anggaran kos sekitar RM2 miliar.

Daripada jumlah tahun itu, sisa kaca ini 3,3% atau 460.000 tan metrik yang menghabiskan belanja sekitar RM66 juta. Cermin depan diklasifikasikan sebagai sisa kaca dan lazimnya tidak boleh dikitar semula kerana penghasilan kelas berlamina dalam pembuatannya memerlukan penggunaan polivinil butiral (PVB) yang mengambil masa yang lama untuk terurai.

Oleh karena itu, sebagian besar cermin depan akhirnya dapat diakses di tapak pelupusan sampah dan berakhir dengan isu-isu alam sekitar. Menerusi siri jelajah Baiki Cermin Hadapan, Berjaya Sompo dengan Mobile Windscreen, Nanmar Motor Service, Dr. Cermin, DW Windscreen serta EP Ong Associates dan RSA Auto Network untuk menggalakkan orang yang mengutamakan pembaikan daripada melupuskan cermin depan.

Acara itu turut mendapat sokongan Jabatan Alam Sekitar (JAS), yang mempromosikan kesedaran tentang kepentingan alam sekitar. Ini adalah satu lagi inisiatif Berjaya Sompo selaras dengan usaha ESG yang sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari PBB.

antara sepantas membaikpulih cermin depan berbanding terbalik jumlah masa yang termasukkan, kerana cip boleh dibaiki 30 minit. Berjaya Sompo memiliki lebih 42 pembaikan panel cermin dengan 208 cawangan di seluruh negara untuk memberikan perkhidmatan terbaik bagi pelanggannya.

“Skrin cermin diperbuat dari pada pasir berbanding dengan bahan lain, dan ia memerlukan banyak tenaga untuk menghasilkan cermin depan yang berdampak terhadap pencemaran. Membuang cermin depan walaupun cip kecil atau retak pada asasnya membuatkan ia akan terbiar di tapak pelupusan di mana ia akan kekal di sana untuk masa yang lama. Adakah kita benar-benar perlu memanfaatkan setiap cermin depan yang sumbing atau merebut kembali? Jawapannya adalah tidak perlu. Teknologi untuk memperbaiki cermin depan telah wujud selama bertahun-tahun,” kata Tan Sek Kee, CEO Berjaya Sompo.

Tambahnya lagi, “Jadi mengapa tidak memperbaiki cermin depan anda yang sumbing? Kita boleh memanfaatkan untuk mengurangkan pencemaran global dan perubahan iklim. Paling penting, anda menjimatkan asuransi premium kerana perbaikani cermin depan tidak memerlukan anda membayar tambahan tambahan selepas pembaikan membandingkan cermin depan anda. Kita boleh melindungi dunia dan dalam masa yang sama, terus berjimat cermat menyimpan wang titik peluh kita!”