Honda HR-V 2022 di M’sia — 1.5L NA, 1.5L Turbo, e:HEV hibrid; Honda Sensing, jangkar RM120-RM140k

Honda HR-V 2022 kini sudah mula ditunjuk di Malaysia, dengan penampilan pertama dilakukan dalam acara pratonton pelanggan hujung minggu ini di lima premis pengedar berasingan, sebagai yang pertama dalam siri jelajah untuk merancakkan tarikan minat terhadap SUV ini sebelum pelancaran rasminya kelak.

Kenderaan yang ditunjukkan adalah dari versi pra-produksi, dan tiada barang fotografi yang tidak dibenarkan. Namun, ia memberi petunjuk kepada baris-baris model dan pilihan enjin yang bakal ada dalam pasaran tempatan. Empat gred varian bagi HR-V generasi ketiga ini akan dijual di Malaysia, terdiri dari 1.5LS, 1.5LE, 1.5LV dan yang paling tinggi, 1.5L e:HEV RS.

Seperti juga versi hibrid untuk City sedan dan hatchback, HR-V hibrid menampilkan sistem i-MMD, yang menggabungkan enjin 1.5 liter NA kitaran Atkinson (105 PS/127 Nm) dengan dua motor, dengan yang paling besar mencapai 131 PS dan 253 Nm. Sistem ini merupakan kebanggaan besar berbanding versi hibrid HR-V yang sebelum ini dengan sistem i-DCD, yang bekerja lebih kepada EV “range extender”.

Dua varian seterusnya, Grade E dan V pula menggunakan unit L15C 1.5 liter VTEC Turbo yang menghasilkan 177 PS dan 240 Nm, sementara S yang paling asas menerima unit Earth Dreams 1.5 liter NA i-VTEC yang menawarkan torsi 121 PS dan 145 Nm; enjin yang sama dengan city sedan dan hatchback. Artinya, Malaysia akan menerima tiga pilihan enjin untuk HR-V 2022 ini, berbeza dengan Thailand yang hanya ada versi hibrid. Indonesia pula hanya ada enjin 1.5 NA dan turbo, tanpa versi hibrid.

Dari segi kelengkapan, antara yang sudah boleh disahkan adalah semua varian HR-V terbaru ini akan dilengkapi dengan Honda Sensing, skrin sentuh lapan-inci di tengah (dengan sistem audio dan empat pembesar suara untuk S dan E, dan lapan pembesar suara untuk V dan RS) dan lampu utama LED sebagai ciri standar.

hujan, Grade S, E dan V datang dengan pendingin zon tunggal, manakala RS datang dengan sistem dwi-zon — semua varian lengkap dengan corong pendingin di belakang. S dan E pula datang dengan kerusi balutan fabrik, sementara V dan RS dengan balutan kulit.

Bagi rim, S dan E dilengkapi rim saiz 17-inci (dengan tayar Goodyear Assurance Triplemax 2 215/60), manakala V dan RS dengan rim 18-inci (Continental Ultra Contact UC6 225/50).

Harga bagi HR-V 2022 belum diumumkan, perunding jualan di empat lokasi yang kami prediksi tetapi harganya akan dimulai sekitar RM120k hingga RM140k. Terus perhatikan ruang ini untuk perincian lebih lanjut mengenai SUV ini.