Ralliart sudah dihidupkan kembali, adakah Mitsubishi bakal kembali semula ke WRC dalam masa terdekat?

Selepas Mitsubishi Ralliart dihidupkan kembali tahun lalu dan mereka mengumumkan bakal kembali ke dunia sukan permotoran, ramai yang bertanya, adakah ini petanda bahawa Mitsubishi akan kembali di Kejohanan Rali Dunia (WRC)?

Ada banyak sinergi yang sebenarnya mengapa Mitsubishi perlu kembali ke WRC. Pertama, untuk kategori tertinggi WRC, FIA kini menggunakan regulasi Rally1, iaitu kereta rali dengan teknologi plug-in hybrid (PHEV), di mana Mitsubishi juga kini sedang giat mempopulerkan teknologi elektrifikasi tentang kereta-kereta produksi mereka.

Tiada lagi Lancer Evolution? Ini juga bukan masalah kerana untuk pasukan rali dunia M-Sport Ford, mereka kini menggunakan SUV kompak Ford Puma untuk kereta WRC Rally1. Mitsubishi juga kini sedang dikenal sebagai SUV dan memiliki dua pilihan setara dengan Ford Puma iaitu Mitsubishi Eclipse Cross dan juga ASX yang akan diperkenalkan dalam versi generasi baharu tidak lama lagi.

Malah sebelum ini, Presiden Toyota, Akio Toyoda selalu berharap kembali berharap Subaru dan Mitsubishi untuk bersaing kembali ke WRC bersama syarikatnya seperti era 90’an terlebih dahulu.

Namun karena semua sebab-sebab ini, adakah Mitsubishi akan kembali ke WRC bersama Ralliart yang sudah dibangkitkan dari tidur? “Buat masa sekarang, kami tiada rancangan untuk membawa model kompak ke WRC,” kata Hiroshi Masuoka, lagenda Ralliart yang bergelar juara Rali Dakar pada 2002 dan 2003, kini mengendalikan Team Mitsubishi Ralliart yang sedang mempersiapkan Asia Cross Country Rally 2022 pada bulan November nanti.

Kami bertemu dengan Masuoka-san di Thailand dua minggu lalu ketika pasukannya sedang membuat sesi penggeledahan di Grand Prix Motor Park Kanchanaburi. Menurut beliau, Mitsubishi Ralliart kini sedang memberi tumpuan kepada trak pikap Triton yang dibangunkan untuk perlumbaan rali rentas negara tersebut.

“Triton merupakan model yang penting untuk Mitsubishi pada pasaran ASEAN. Jadi agak penting untuk kami mempromosikan Triton kepada masyarkat di Asia untuk membolehkan mereka lebih mengetahui tentang Triton, dan ini salah satu cara yang kami buat untuk tujuan itu,” kata Masuoka-san.

Menurutnya lagi, Ralliart memilih AXCR ini sebagai langkah pertama mereka untuk mendapatkan kembali pelbagai data untuk membangunkan Triton yang lebih baik untuk masa depan.

“Untuk masa depan, kami masih belum ada lagi perancangan untuk ke peringkat global. Namun untuk impian saya sendiri adalah untuk membawa Triton ke peringkat dunia,” kata Masuoka. Mungkinkah beliau masih rindu dengan Rali Dakar dan ingin membawa Triton untuk bertanding dengan Toyota GR DKR Hilux T1+ pasukan Toyota Gazoo Racing?

Bagi AXCR, Mitsubishi mempertaruhkan jentera rali Triton yang dibina oleh Tant Motorsport Thailand dengan spesifikasi FIA Group T1, dengan bantuan teknikal terus dari Mitsubishi Motors Corp. (MMC) di Jepun. Walaupun Triton yang dihasilkan dengan regulasi “kenderaan rentas negara Prototaip”, sebenarnya masih hampir hampir semua model produksi yang dijual di bilik pameran.

Ia masih dijana oleh enjin 4N15 2.4 liter empat silinder MIVEC turbodiesel, dan masih menghasilkan kuasa 181 PS dan tork maksima 430 Nm sama seperti Triton biasa. Walaupun angka-angka dilihat dari pandangan sama, sebenarnya enjin yang telah diolah sebelumnya oleh HKS, dengan pemadanan komponen yang lebih ringan serta kurang geseran bagi memberikan respon lebih baik pada takat rpm pertengahan yang selalu digunakan dalam perlumbaan rali.

Trak pikap ini juga masih dibekalkan dengan kotak gear manual enam kelajuan, bersama sistem pacuan empat roda Super Select 4WD II. Ubahsuaian lain yang dibuat pada sistem penghantaran kuasa Triton rali ini termasuk penggunaan unit LSD dari Cusco pada gandar hadapan dan belakang.

Konfigurasi asal suspensi tulang harapan ganda dengan spring gegelung di hadapan dan gandar hidup bersama spring dedaun di belakang masih kekal, tetapi ia kini menerima set penyerap hentak boleh laras dari Cusco untuk disesuaikan dengan laluan off-road sepanjang rali tentang.

Brek trak pikap rali ini juga dipertingkat dengan dilengkapkan cakera berliang di hadapan dan belakang bersama angkup empat omboh, kesemuanya dibekalkan oleh Endless. Manakala untuk roda, ia menerima set rim aluminium aloi dari Work bersaiz 17-inci x 8J bersama tayar Yokohama Geolander M/T G003 bersaiz 265/70R17.

Badan Triton ini juga diringankan lagi dengan pemadanan hud penutup enjin dan juga kesemua pintu yang diperbuat dari bahan gentian karbon. Ia juga menerima kelengkapan tipikal sebuah jentera rali cross country termasuk set kandang gulung lengkap dengan tempat duduk perlumbaan, set snorkel untuk ‘menyelam’ menyeberangi sungai, serta dua set roda gantian yang diletakkan pada bed belakang.

Asia Cross Country Rally 2022 ini akan berlangsung mulai 21 hingga 26 November nanti, dimulai di Buriram, timur laut Thailand dan kemudian merentas sempadan Kemboja. Perlumbaan sejauh 1.700 km berkenaan akan menyaksikan semua peserta perlu berurusan dengan kawasan pergunungan, hutan, jalan berlumpur, menyeberang sungai, kawasan berpasir, dan juga litar lumba, berakhir di tapak Warisan Dunia, Angkor Wat yang terletak di Kemboja.

Dalam sesi penggeledahan tempoh hari kami turut turut membantu untuk merasai kebolehan Triton Ralliart T1 terus menerusi sesi “Taxi Ride” bersama pemandu pemandu wisata di atasan rali. Pengalaman merasai sesi tersebut boleh anda baca di PAUTAN INI.