Proton taja 10 unit kenderaan untuk SUKIPT 2022

Proton telah berbesar hati untuk menaja 10 unit kenderaan yang terdiri dari pelbagai modelnya kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk menyokong temasya Sukan Institusi Pendidikan Tinggi (SUKIPT) 2022. Model kenderaan yang terlibat adalah unit lapan Proton Perdana, satu unit X70 dan satu unit Saga .

Temasya akan diadakan dari 12 hingga 21 Ogos 2022 Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim, Perak, merupakan acara sukan dwi tahunan anjuran KPT. Terdapat 21 acara sukan dengan anggaran penyertaan kira-kira 6.000 atlet dan pegawai dari institusi pengajian tinggi dari seluruh Malaysia.

Sumbangan Proton ini diterima oleh Datuk Megat Sany Megat Ahmad Supian, Timbalan Ketua Setiausaha Dasar dan Datuk Dr. Pekan Ramli, Timbalan Setiausaha Sukan dari Kementerian Pengajian Tinggi pada majlis, penaja yang diadakan tentang baru-baru ini.

“Ini adalah kali kedua Proton menyokong SUKIPT setelah kami terlibat sebagai penaja temasya edisi tahun 2012. Kami berbangga kerana dapat memainkan peran dalam acara sukan yang penting untuk pelajar pengajian tinggi ini dan kami berharap penajaan kami akan membantu dalam memastikan memastikan SUKIPT 2022,” kata Wan Ahmad Fadzli Bin Wan Mustafa, Pengurus Besar, Proton Edar.

Selain peranannya dalam temasya ini, Proton juga memiliki pengaruh terhadap pembangunan sukan di sekolah-sekolah di Tanjung Malim pada tahun ini. Antaranya sumbangan kepada wang tunai dan peralatan sukan SMK dan SK Proton City pada 27 Jun lalu. Mnakala pada 28 Juli lalu, sumbangan tunai disampaikan kepada Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SESMA) di Kuala Nerus, Terengganu, bagi menyokong program kecemerlangan akademik sekolah.