Polisi pengurusan kenderaan akhir hayat sedang dikaji, bakal dilaksana menjelang 2025 – MOSTI

Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba mengesahkan kerajaan sedang mengkaji pendekatan sesuai dengan polisi pengurusan kenderaan akhir hayat atau Menteri kendaraan akhir masa pakai (ELV). Malah ia juga disasarkan untuk dilaksanakan menjelang tahun 2025.

Menurut Dr Adham, polisi memperhatikan adalah penting agar pembangunan yang sudah berakhir jangka waktu dapat dimanfaatkan terus menerusi pelbagai komponen dan bahan yang masih boleh digunakan agar tidak menjadi bahan buangan yang sia-sia, laporan Bernama.

“Lambakan kenderaan usang sehingga menjadi punca wabak denggi, dipercayai berlaku kerana masih belum ada polisi yang membolehkan tindakan sewajarnya diambil dengan penekanan pada kaedah pelupusan yang tepat,” katanya ketika berucap pada majlis memorandum persefahaman (MoU) antara Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang mewakili Konsorsium Penyelidikan ELV dan Malaysia Automotive Recyclers Association (MAARA).

Tambahnya lagi, dalam merangka pelan hala tuju ELV yang sesuai, Malaysia melihat ke Singapura dan Jepun yang memiliki kepakaran dalam pengitaran semula ELV.

“70% barang dileraikan dari ELV boleh dieksport ke negara lain, dan industri ini berpotensi mencelakakan RM10 miliar. Berdasarkan data Kementerian Pengangkutan, sehingga Mei 2022 jumlah kenderaan yang terdaftar di Malaysia adalah 33 juta, dengan 19 juta daripadanya adalah kenderaan berusia 10 tahun ke atas,” katanya.

Mengenai MoU yang ditandatangani hari ini Dr Adham berkata Konsortium Penyelidikan ELV yang melibatkan tiga universiti iaitu UTM, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) ELV atau mengolah satu produk lain.

MoU yang dimeterai bertujuan mengumpul maklumat dan pengetahuan mengenai pembuatan semula dan kitar semula, memupuk kerjasama antara industri dan ahli konsorsium melalui penyelidikan dan program latihan serta membangunkan pelan pembuatan semula dan kitar semula bagi menyokong Automotif Nasional 2020.

Sementara itu Naib Canselor UTM Prof Datuk Dr Ahmad Fauzi Ismail dalam ucapannya berkata 99% daripada komponen kenderaan yang layak dilupus, dapat digunakan semula.

Presiden MAARA Datuk Khan Mohd Akram Khan pula berkata MAARA kini memiliki 200 ahli terdiri dari pemain dalam industri ELV yang menyambut bahagian yang boleh dikitar semula dari kenderaan yang sudah tamat hayat.