Perodua Alza D27A akan dapat nama baru, harga akan diumum 23 Jun, tempahan turut dibuka selepas itu

Bagi mereka yang berminat dengan MPV baharu keluaran Perodua bagi mengumumkan Alza yang sudahpun dihentikan pengeluarannya akhir April lalu, ini ada maklumat baharu yang kami terima – Perodua bakal mengumumkan harga jualan untuk model tersebut pada 23 Jun ini, dan temponya akan dibuka setelah itu.

Maklumat ini terkandung dalam pekeliling dalaman yang dihantar kepada jaringan pengedarnya semalam, dan telah dilihat serta dibaca oleh berkawanilmu.com. Pekeliling tersebut turut menyebut bahawa Perodua turut akan “mendedahkan nama model” pada tarikh yang sama, menandakan bahawa MPV baharu yang kini hanya dikenal dengan kod projek D27A menghargai tidak akan menggunakan lagi nama Alza untuk model generasi baharu ini.

Masih belum ada petunjuk rasmi dari Perodua tentang nama baharu tersebut, namun pada April lalu syarikat tentang melihat daftar tanda dagangan untuk nama ‘Traz’ dan ‘Nexis’ di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) bulan lalu. Kedua-dua berkenaan dengan difailkan di bawah kelas 12 dan kelas 37, menandakan ia diletakkan pada kategori yang berkaitan dengan kereta.

Namun, bukan semua nama yang ditampilkan di MyIPO tersebut sah akan digunakan untuk model-model yang akan datang kerana mungkin hanya sebagai antara pilihan yang mungkin akan diambil. Contohnya ketika Perodua mendaftarkan nama Axia pada 2014, mereka turut mendaftarkan dua lagi nama iaitu Eliana dan Atrivia yang masih belum digunakan sehingga kini.

Dalam laporan sebelum ini, Perodua D27A berkenaan dengan dikhabarkan akan dijual pada harga awal RM69k – jauh lebih mahal dari Alza sebelum ini dan mungkin ini sebabnya ia tidak akan lagi menggunakan nama Alza. Model penganti ini dihasilkan dari platform Daihatsu New Global Achitecture (DNGA) yang jauh lebih canggih serta merupakan kembar bagi Toyota Avanza/Daihatsu Xenia yang telah dilancarkan di Indonesia pada November tahun lalu.

Perodua telahpun menyiarkan pengejek rasmi untuk MPV ini tidur, sedikit sebanyak mendedahkan rupa sebenarnya. Ia masih mengekalkan rupaas yang hampir sama dengan Avanza/Xenia, tetapi menerima muka dengan pengaruh dari Ativa dengan menampilkan elemen berbentuk-X, seperti yang dilakar oleh Theophilus Chin sebelum ini.

Lampu hadapan juga dilihat lebih bersegi berbanding Avanza dan Xenia, bersama gril yang direka juga seiras seperti Ativa. Manakala di belakang, lampu utamanya terlihat seperti lampu pada Avanza, dengan grafik berbentuk-L serta klusternya dihubung oleh perincian kemasan dengan logo Perodua di tengah.

Laporan sebelum ini juga mengesahkan bahawa MPV baharu tersebut akan ditawarkan dalam tiga varian, dimulai dengan model asas 1.5LX CVT (kod varian BP5XZ), diikuti varian pertengahan 1.5LH CVT (BP5HZ) dan varian tertinggi 1.5L AV CVT (BP5VZ).

Nama pada varian ini sekaligus mengesahkan bahawa MPV generasi baharu tersebut tidak akan menerima enjin 1.0 liter tiga-silinder turbo seperti Ativa, sebaliknya menggunakan enjin 1.5 liter NA dan dipadankan dengan kotak gear CVT automatik, tanpa pilihan varian kotak gear manual.

Di Indonesia, Avanza dan Xenia menerima enjin 2NR-VE 1.5 liter empat-silinder NA Dual VVT-i bersama kotak gear gear D-CVT, yang dilihat sama seperti Perodua Myvi facelift 2022. Namun berbeza dengan Myvi yang menghasilkan 102 PS/138 Nm, enjin sama untuk versi MPV ini menerima talaan yang membolehkan ia menjana 106 PS ada takat 6.000 rpm dan tork maksima 138 Nm pada takat 4.200 rpm.

MPV baharu ini juga dilihat dari lima warna badan berbeza, terdiri dari satu warna solid dan empat warna metalik. Satu-satunya warna solid iaitu Berwarna gadingbersama Perak Berkilauan dan warna baru Hitam Elegan ditawarkan untuk varian ketiga-tiga, manakala warna Garnet Merah dan Coklat tua hanya untuk varian H dan AV.