Norton Commando 961 akan dikeluarkan semula – pendaftaran minat dibuka, dibuat di Solihull, UK

Norton yang sudah bergelut dengan masalah kewangan termasuk lama kini yang dimiliki oleh TVS Motors, sejak tahun 2020. Selepas semua hal pengurusan dirombak semula, ia kini menawarkan untuk menawarkan model-model menarik kepada pengguna.

Ini sudah ditunjukkan dengan pendedahan model V4CR dan V4SV pada tahun 2021, dan bakal diikuti oleh Commando 961. Setakat ini dua gambar pengejek sahaja yang ditunjukkan untuk model tersebut, dan pendaftaran minat untuknya kini dibuka melalui web rasmi jenama dari United Kingdom yang sudah berusia lebih dari 120 tahun tersebut.

Nama Commando ini sudah digunakan oleh Norton untuk modelnya yang dikeluarkan sejak tahun 60-an, tetapi untuk Commando 961, ia adalah satu-satunya produk yang dikeluarkan oleh pemilik dari Amerika Syarikat pada awal tahun 2000.

Melalui gambar pengejek yang, kita boleh melihat Commando 961 baru ini masih mengekalkan bentuk Cafe pembalap klasik, dengan hanya satu tempat duduk sahaja, pemegang yang memiliki pendakap di tengah (bukan kliping), lampu bulat terdedah serta dua ekzos yang terletak masing-masing di kiri dan kanan motosikal.

Panel meter dilihat menggunakan bentuk bulat klasik sementara garpu di hadapan pula berwarna emas, memberi gambaran seolah-olah ia akan dipasang dengan unit daripada Ohlins seperti Commando 961 sebelum ini. Ia diberitahu akan dikeluarkan di kilang baru Norton di Solihull, Inggris Raya.

Bersama gambar ini turut tertulis, “dengan keterampilan dan keterujaan, edisi baru ini membangkitkan kembali masa yang lebih ringkas. bila anda meraih di atas jalan, anda akan membuat pernyataan yang berani; ringkas dan halus, intipati kemewahan moden.”