MIROS jelajah M’sia promosi program subsidi kerusi kanak-kanak MyCRS, permintaan segera

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) terus mengingatkan penerima program subsidi kanak-kanak Keluarga Malaysia (MyCRS) yang layak untuk segera melakukan pembelian. Kerusi kanak-kanak untuk diletakkan dalam kenderaan adalah penting, dan biarpun telah diberi subsidi, namun tidak semua yang layak diambil untuk mengambil langkah sepatutnya untuk melakukannya.

Menurut MIROS, program ini adalah untuk membantu golongan B40 bagi mendapatkan kerusi mengenai, telah menyaksikan sebanyak 256,202 pemohon yang melebihi jumlah keseluruhan 473.346. Ini adalah 36% lebih tinggi daripada program terbabit 188.000 terus-menerus.

subsidi, subsidi diberikan berdasarkan pembelian dan kebutuhan, sebab itu layak untuk pembelian kerusi kanak-kanak dengan segera di 259 cawangan sah di seluruh negara, atau terus-menerus dalam talian. Senarai cawangan tentang boleh disemak terus menerusi pautan www.mycrs.gov.my. MIROS berkata tempoh sahnya telah dilanjutkan ke tiga bulan dari tarikh semakan, jadi bertindaklah segera.

Untuk mempromosikan lagi program ini, MIROS melakukan siri jelajah seluruh Semenanjung Malaysia. Ia dilihat sebagai langkah proaktif untuk mendidik ibu bapa tentang kepentingan kerusi kanak-kanak, serta mendapatkan lebih banyak lagi pembelian kerusi bersubsidi. Telah dimulakan bulan ini, siri jelajah ini akan berkunjung ke klinik kesihatan dan lokasi terpilih yang lain di seluruh Semenanjung Malaysia.

MIROS akan membantu mereka yang layak untuk memohon subsidi ini dan akan menerima kelulusan segera. Pengedar kerusi kanak-kanak ini juga akan membuat bahagian dan memberikan baucar diskaun, serta membantu pelanggan memilih jenis yang paling sesuai untuk membeli kerusi keselamatan kanak-kanak ini.

Diumumkan terus menerusi Bajet 2022, kerajaan memberi subsidi 50% atau RM150 untuk pembelian kerusi keselamatan kanak-kanak bagi golongan B40. Peruntukannya melibatkan kos sebanyak RM30 juta dan ia terhad kepada 188.000 pemohon ketika diumumkan. Setiap individu yang layak boleh menuntut subsidi untuk satu kerusi kanak-kanak sahaja.