Malaysia bakal jadi strategi hab data raya dengan adanya rangkaian Digital Lebuh Raya – Menteri

Dengan adanya projek Rangkaian Digital Lebuh Raya layak RM300 juta yang siap sepenuhnya pada tahun 2025 menjadikan Malaysia sebagai strategi hab data raya di rantau ASEAN, ujar Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Menurut beliau, projek tiga fasa untuk membina dan mengendalikan kabel gentian optik di sepanjang lebuh raya seliaan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) tersebut telah diluluskan oleh kerajaan kepada MSA Resources Sdn Bhd (MSAR).

“Infrastruktur telekomunikasi baharu dengan teknologi kependaman di sepanjang lebuh raya utama negara ini akan memberikan capaian yang lancar untuk lalu lintas jalur lebar di peringkat domestik dan antarabangsa.

“Sebanyak 4.000 titik hubungan (POI) akan menghubungkan bandar dan kawasan luar bandar dengan liputan jalur lebar yang kelak akan meningkatkan pelatihan awam atas talian seperti kemudahan kesihatan, pendidikan dan juga transportasi,” katanya terus menerusi laporan Bernama.

Tambah beliau lagi, dengan ketersediaan infrastruktur itu ia akan memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat, sektor ekonomi dan perkhidmatan di negara ini.

“Kemudahan itu juga akan membolehkan perniagaan beralih kepada platform digital secara tidak langsung rakyat akan memiliki pilihan barangan dan perkhidmatan yang berkualiti tinggi dengan harga yang optimal,” katanya lagi.

Pengarah Urusan MSAR, Saiful Husni Samak pula berkata, proyek itu akan dibangun melalui tiga fasa itu fasa pertama melibatkan Lebuhraya Utara-Selatan dari Bukit Kayu Hitam ke Johor Bahru, fasa kedua melibatkan lebuh raya di bandar di Lembah Klang dan fasa ketiga menghubungkan pantai timur.

“MSAR juga menyediakan kabel gentian optik kepada LLM, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) secara percuma dan kami turut menyediakan WiFi di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) secara percuma juga di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan,” katanya sambil menambah projek itu juga akan menghasilkan RM12 juta setahun melalui bayaran perkhidmatan kepada kerajaan.