Litar MT3 kendalian MIROS di Sepang siap hujung 2022; untuk ujian sistem keselamatan kenderaan

Kementerian Pengangkutan terus menerusi Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) bakal membangunkan Litar Ujian Berteknologi MIROS (MT3) yang terletak di Sepang, dijadualkan siap pada penghujung tahun ini.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, MT3 ini akan menjadi perintis untuk pelbagai ujian sistem keselamatan di negara ini serta rantau Asia Tenggara.

“Saya berharap agar pembangunan litar sepanjang satu kilometer ini dapat menarik pihak swasta dan agensi-agensi yang lain untuk memastikan dengan MIROS bagi memastikan kenderaan yang dihasilkan dapat memenuhi spesifikasi yang ditetapkan agar kenderaan yang berada di pasaran adalah kenderaan yang bertaraf lima bintang dan selamat untuk digunakan .

“Selain itu, dengan adanya MT3 ini, agensi-agensi yang berkaitan terutamanya dengan pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan dapat melaksanakan pengujian kepada kenderaan bagi proses kajian, penyelidikan dan juga tujuan penilaian. Contohnya, bagi Proses Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) dan penilaian kenderaan yang mengikut Standard Malaysia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN Regulations) di peringkat antarabangsa,” katanya dalam majlis pecah tanah bagi projek MT3 ini yang berlangsung tadi pagi.

Bukan itu saja, lagi, dengan adanya MT3 ini, ia diharapkan dapat menjelaskan tentang keselamatan jalan raya di kalangan negara anggota ASEAN, termasuk dalam pengurusan data, piawaian, pendidikan dan keamanan keselamatan jalan raya, laporan Berita Harian.

“Selain itu, makmal MT3 yang diwujudkan di sini juga berpotensi menjadi Pemangkin Ke Arahan oleh Program Penilaian Kenderaan Baharu ASEAN (NCAP) dan Program Penilaian Motosikal Malaysia (MyMAP),” lagi.

Pembinaan MT3 selari dengan usaha kerajaan di bawah Pelan Keselamatan Jalan Raya Malaysia 2022-2030, melalui bidang keutamaan yang difokuskan pada penggunaan kenderaan lebih merangkumi isu kenderaan sedia ada dan persediaan ke arah penggunaan kenderaan generasi baharu.

Litar MT3 dibahagikan kepada empat kumpulan seperti jawaban tentang keselamatan keselamatan kepada kawalan kestabilan elektronik (ESC), penjejakan titik buta (BSD), brek autonomi (AEB) dan sistem brek antikunci (ABS).