Lebuhraya SUKE dilancarkan secara rasmi; tol percuma sebulan, mula dibuka pada 12 tengah hari 16 Sep

Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) secara rasminya telah dilancarkan sebentar tadi oleh Menteri Kanan Kerja Raya Dato’ Sri Haji Fadillah bin Haji Yusof terus menerusi satu majlis yang diadakan di Plaza Tol Bukit Teratai pada jajaran lebuhraya tentang.

Lebuhraya SUKE ini dibangunkan oleh Projek Lintasan Sungai Besi-Ulu Kelang Sdn Bhd, iaitu anak syarikat Kumpulan Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLintas). Ia akan dibuka untuk kegunaan orang ramai dimulai 12 tengah hari esok, 16 September 2022. Kadar tol untuk raya ini masih belum diumumkan, namun ia akan membuka PERCUMA terlebih dahulu untuk tempoh masa depan besok.

Namun pembukaan ini hanya untuk Fasa 1 yang membabitkan titik awal di perempatan Cheras-Kajang sehingga ke Hulu Klang dengan laluan utama sepanjang 16.6 km dengan 11 perempatan dan dua plaza tol iaitu Plaza Tol Bukit Teratai dan Plaza Tol Ampang.

Manakala pembukaan Fasa 2 iaitu melibatkan laluan dari Sri Petaling (di mana berakhirnya Lebuhraya Kesas, dekat Endah Parade) sejauh 7,8 km dengan tiga perempatan dan satu plaza tol iaitu Plaza Tol Alam Damai dijangka siap pada suku pertama 2023.

bawaan

Secara keseluruhan, Lebuhraya SUKE ini menampilkan laluan utama sepanjang 24,4 km. Tetapi jika dikira sekali dengan laluan susur keluar, sebenarnya panjang itu adalah 57,7 km lagi. Lebuhraya ini akan menghubungkan Sri Petaling hingga ke Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, bertindak sebagai alternatif kepada Jalan Tengah 2 (MRR), dengan 14 perempatan secara total.

Pembinaan Lebuhraya SUKE ini disasarkan untuk menyuraikan aliran trafik berkapasiti tinggi di kawasan berkenaan dengan iaitu Cheras, Pandan Indah dan Ampang. Menurut CEO kumpulan PROLintas Datuk Mohammad Azlan Abdullah, SUKE mampu untuk menyuraikan 30% trafik di MRR2, 36% di Jalan Ampang dan juga 12% di Jalan Loke Yew ketika waktu puncak.

SUKE juga akan menghubungkan lebuhraya-lebuhraya lain seperti Kesas (Sri Petaling), Lebuhraya KL-Seremban, Sungai Besi Expressway (Besraya), Grand Saga, Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH) dan Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE), yang buat masa sekarang kesemuanya bersambung dengan MRR2.

Lebuhraya SUKE ini merupakan Lebuhraya yang cukup unik kerana 90% “terapung” manakala hanya 10% laluan berada di atas permukaan tanah. Ini membolehkan ia merentas kawasan bandar yang sesak, dan tidak mengganggu kawasan yang masih dibiar sebagai kawasan hijau. Oleh itu ia juga turut menampilkan pelbagai binaan yang unik dan ada yang tidak pernah dilihat di Malaysia sebelum ini.

bawaan

Bagi perempatan Cheras-Kajang (terletak berhampiran dengan Plaza Phoenix, menggunakan laluan Cheras-Kajang Expressway atau dikenal sebagai Grand Saga), ia dibuat dengan tanjakan berbentuk spiraliaitu tanjakan berbentuk spiral yang memerlukan anda berpusing dua tingkat sebelum masuk ke laluan utama.

Tanjakan unik ini adalah pertama seumpamanya di Malaysia dengan rekaan yang seolah-olah sama seperti tanjakan ikonik di “Jambatan Pelangi” Tokyo, Jepun dan beberapa tempat di China. Tanjakan ini dibuat kerana ia menghubungkan jalan raya yang berada di atas tanah dengan jambatan yang juga struktur tertinggi untuk jajaran SUKE pada kawasan tersebut, iaitu dengan ketinggian 56,4 meter, atau sama dengan bangunan setinggi 18-tingkat.

Jambatan yang juga merupakan struktur super galang penggalan kekotak (segmental box girder atau SBG) yang perlu dibina kerana perlu merentasi MRT Laluan Kajang di bawahnya. Menurut pemaju projek ini iaitu PROLintas, jambatan tersebut kini menjadi jalan terapung ketiga tertinggi di Malaysia selepas Jalan Bukit Kukus di Pulau Pinang dan Jalan Pintasan Rawang (Rawang Bypass), serta mencatatkan rekod sebagai struktur super tertinggi dalam negara di dalam Buku Rekod Malaysia.

tanjakan berbentuk spiral perlu dibina untuk memastikan laluan perempatan yang menghubungkan jalan raya di atas permukaan tanah dengan lebuhraya SUKE tersebut tidak terlalu curam dan membahayakan pengguna jalan raya, serta memudahkan kenderaan mendakinya.

bawaan

Dari perempatan menuju ke Hulu Klang, SUKE akan menyajikan pemandangan indah yang kontra antara sebelah kiri dan kanan. Di kiri anda akan dapat melihat secara keseluruhan Bandaraya Kuala Lumpur termasuk Menara KL, Menara Berkembar Petronas dan Menara Exchange 106 (TRX), manakala di sebelah kanan pula penuh dengan pemandangan hijau dari Bukit Teratai.

PROLintas juga sudah bercadang untuk membina fasiliti Rehat dan Rawat di kawasan yang dikenal sebagai Tasik Tambahan. Kawasan akan memberikan pemandangan penuh “KL City Skyline” dan akan dilengkapi dengan pelbagai gerai makanan dan minuman bagi membolehkan Anda bersantai di kawasan tersebut.

Satu lagi ciri unik SUKE adalah laluan yang berada di Ampang. SUKE turut dibina di atas Sungai Ampang, jadi memastikan ekosistem sungai tersebut tidak terganggu. Sungai kini telah ditegakkan, manakala laluan lebuhraya di atasnya dipisahkan antara kiri dan kanan.

Ini untuk memastikan sungai memperhatikan terus menerima cahaya matahari bagi membolehkan hidupan di dalamnya hidup seperti biasa. Malah di kiri dan kanan sungai terbabit kini telah dibina dengan taman linear menampilkan laluan untuk berlari dalam jarak 1.6 km.

bawaan

SUKE juga menampilkan satu lagi laluan yang tidak pernah ada di Malaysia iaitu bertingkat di setiap tingkat yang berkenaan dengan hanya memberikan laluan sehala – sebagai contoh tingkat pertama menuju ke selatan dan tingkat kedua menuju ke utara. Laluan tersebut dibina di Alam Damai yang terletak di Cheras, namun masih belum dibuka kerana terletak pada laluan Fasa 2.

Pembinaan Lebuhraya ini turut mengambilkira aspek Indek Bangunan Hijau (GBI) yang melibatkan penggunaan panel solar untuk menghasilkan tenaga elektrik di plaza-plaza tol. Keseluruhan jajaran lebuhraya ini juga menampilkan suasana cemas dengan lebar 3,5 meter dan pencahayaan lampu jalan penuh, menggunakan sejumlah 3.377 unit lampu LED.

“Pembinaan Lebuhraya SUKE telah membawa banyak limpahan ekonomi. Kami telah mewujudkan banyak peluang perniagaan dan pekerjaan. Sebanyak 248 kontraktor dan 10 perunding utama telah terlibat dalam pembinaan projek ini. Kira-kiran 10.000 peluang pekerjaan yang disediakan merangkumi pelbagai peringkat dalm bidang pengurusan, kejuruteraan, teknikal, pembantu barisan hadapan dan pekerja kontrak,” kata pengerusi PROLintas Dato’ Idris Kechot.

PROLintas juga menjalankan pelbagai inisiatif untuk tanggungan sosial (CSR) sepanjang pembinaan Lebuhraya SUKE ini untuk membantu dan memberikan kelegaan kepada penduduk kawasan sekitar. Antaranya adalah penambahbaikkan Jalan Hulu Langat dan sebahagian jalan MRR2 serta pelebaran Jalan Ampang daripada dua ke tiga lorong.

Syarikat turut mendampingi membina semula kuarters dan Balai Polis Trafik IPD Ampang Jaya, menambahbaik Surau Dato Ahmad Razali, membina pejabat-pejabat dan para pekerja pekerja Pejabat Hutan Daerah Selangor Tengah serta rumah penghulu Ampang, dan menanam semula 14.000 anak pokok hutan di Hutan Simpan Sungai Besi seluas 11.33 hektar.

Konsesi Lebuhraya SUKE ini dimulai pada 25 Disember 2014 dan akan berakhir pada 24 Disember 2069 iaitu selama 55 tahun.