Kawasaki ZX-25R akan tiba di Malaysia tahun hadapan

Baru sebentar tadi kami siarkan berita model-model CKD dan CBU Kawasaki yang akan tiba di Malaysia, dan kami dapat melihat ada yang memberi komentar tentang satu model 250 cc yang cukup menarik, iaitu ZX-25R. Ini dia maklumat yang kami terima – ia akan tiba di negara kita pada tahun hadapan!

Perkara ini dinyatakan sendiri oleh CEO Modenas, Roslan Roskan, dan turut menambah bahawa bukan kita sahaja yang teruja dengan model ini, malah Kawasaki juga memperkenalkannya untuk memperkenalkannya kepada pasaran Malaysia.

pujiannya tentang ZX-25R, ia adalah sebuah motosikal 250 cc yang dihasilkan dengan fokus pada prestasi, berawal dari enjin empat strok empat silinder 249.8 cc DOHC penyejukkan cecair yang mampu menghasilkan kuasa 51 PS pada 15.500 rpm (dengan ram udara) dan torsi 22,9 Nm pada 14.500 rpm. Laju maksimum yang diberitahukan adalah 197 km/j.

Pada bahagian transmisi, model ini menggunakan unit enam kelajuan bersama klac jenis bantuan dan sandalsementara kelengkapan lain juga berspesifikasi tinggi, termasuk dua mod tunggangan, kawalan cengkaman KTRC, katup throttle elektronik, kerangka terali serta suspensi yang terdiri dari garpu USD SFF-BP 37 mm tanpa pelarasan di hadapan dan monoshock Horizontal Back-link dengan pelarasan pra beban di belakang.

Brek pula menggunakan unit cakera tunggal 310 mm berserta angkup monoblok di hadapan dan cakera 220 mm di belakang. Berat total motosikal ini adalah 182 kg, dan ia datang dengan tangki bahan api 15 liter.

Harga apabila ia masuk ke pasaran Malaysia nanti masih belum diberitahu, tetapi sebagai rujukan, ia dijual pada harga RM28.427 di Indonesia, RM36.450 di Thailand dan RM35.692 di Filipina. Untuk membuat jangkaan, mungkin kita perlu menunggu terlebih dahulu terlebih dahulu Ninja 250 ABS dilancarkan tidak lama lagi.