Hyundai Palisade facelift 2023 dilancarkan di Malaysia – bermula RM369k, petrol V6 3.8L & diesel 2.2 CRDi

Selepas mendarat di Malaysia pada Desember 2021, kini SUV unggulan dari Hyundai iaitu Palisade dilancarkan pula dalam versi facelift untuk memasarkan tempatan tidak sampai setahun ia diperkenalkan untuk peringkat global pada April lalu. Sama seperti sebelum ini, Palisade menawarkan dalam dua pilihan enjin iaitu bensin dan diesel, dengan kedua-duanya hadir dalam versi tujuh- dan lapan-tempat duduk.

Bagi model diesel 2.2 CRDi, ia dijual pada harga atas jalan tanpa asuransi RM368,888 untuk varian Executive lapan tempat duduk, dan RM389,888 untuk varian Luxury tujuh-tempat duduk. Manakala model bensin 3.8L pula, varian Executive lapan-tempat duduk dijual pada harga RM378,888, diikuti varian Luxury tujuh-tempat duduk bernilai RM399,888.

Semua model ini diimport sepenuhnya (CBU) dari Korea Selatan dan seperti model-model baharu Hyundai yang lain, Palisade turut ditawarkan dengan dua pilihan pakej waranti. Secara standar, ia diberikan waranti dua tahun atau 50.000 km.

Namun untuk pelanggan yang mahukan waranti selama lima tahun/300.000 km, Palisade akan dijual dengan harga RM 11.000 (model bensin) dan RM12.000 (model diesel) lebih mahal. Dengan harga tersebut pelanggan ikut menerima servis penyelenggaraan percuma tiga tahun/50.000 km.

Perubahan paling besar untuk Palisade ini adalah pada bahagian muka. Gril Cascading untuk SUV besar ini diubah dengan menambahkan elemen Parametric Jewel seperti pada Tucson. Lampu utama masih diletakkan pada bampar, manakala lampu isyarat membelok LED tersorok karena ia kelihatan sama seperti elemen blok pada gril.

Jalur LED untuk lampu nyalaan siang masih ada tetapi posisinya yang berada di sebelah dalam sebelum ini sudah dialihkan keluar. Tiada perubahan dilihat pada sisi bahagian, kecuali rim reka bentuk baharu diberikan dan ianya standar untuk semua varian dengan rekaan serta diameter 20-inci bersama tayar 245/50R20 yang sama, termasuk untuk tayar ganti.

Manakala di belakang, kluster lampu yang digunakan masih sama, cuma berbeza sedikit pada lampu undur di mana ia menampilkan tiga jalur menegak. Untuk bampar, model facelift ini diberikan jalur reflektor yang merentangi sepenuhnya serta kemasan pelat selip yang terlihat lebih lasak.

Kesemua varian Palisade hadir dengan penampilan luaran yang sama sepenuhnya. Hanya pada versi facelift ini, varian diesel tidak lagi diberikan lampu belakang LED penuh, yang boleh dikenal dengan jalur merah berbentuk ‘7’ pada lampu tersebut yang tidak menyala.

Senarai perincian standard yang dipadankan pada semua varian Palisade facelift ini termasuk lampu hadapan, lampu nyalaan siang, dan lampu belakang LED, dua bumbung suria, cermin sisi elektrik bersama lampu genangan air dan fungsi pemanas, rel bumbung serta pintu pintu belakang bantuan tenaga.

Dimensi untuk Palisade facelift ini secara asasnya tidak berubah dengan jarak roda 2.900 mm, lebar 1.975 mm dan tinggi 1.750 mm. Cuma sedikit lebih panjang dengan ukuran 4.995 mm berbanding 4.980 mm sebelum ini karena layar belakang dan belakang kini berbeza.

Pada bagian kabin, rekaan papan pemuka dan juga tempat duduk masih sama. Perubahan ketara yang bisa dilihat adalah pada sistem infotainmen dan juga paparan instrumen untuk pemandu.

Paparan meter analog untuk pemandu sebelumnya telah disingkarkan dan diberikan paparan instrumen digital sepenuhnya dengan skrin TFT LCD 12.3-inci, dan turut diberikan paparan HUD. Tiada lagi skrin lapan-inci untuk yang terlihat janggal sebelum ini, dan terikat dengan skrin 12.3-inci dengan sokongan Android Auto dan Apple CarPlay bersama fungsi arah suara.

Sistem penegcas tanpa wayar yang dibekalkan kini ditingkat taraf dari 5 watt menjadi 15 watt. Manakala perubahan lain yang ikut diberikan termasuk rekaan liang penghembus pendingin hawa kini merentangi sepenuhnya papan pemuka, cermin pandang belakang tanpa bingkai roda stereng baharu dengan rekaan seperti unit pada Sonata.

Sama seperti bagian luar, kelengkapan pada bagian kabin untuk kesemua varian Palisade ini hampir sama. Yang berbeza adalah konfigurasi tempat duduk, serta model tujuh tempat duduk diberikan fungsi liang pendingin hawa dan pemanas pada tempat duduk baris kedua, sedangkan model lapan tempat duduk hanya diberikan fungsi pemanas.

Hal-hal lain adalah kekekalan seperti sebelum ini termasuk perlengkapan pemilih shift-by-wirepedal penukar persneling, brek parkir elektronik (dengan sistem tahan otomatis), sistem kunci pintar dengan butang penghidup enjin, lampu, pengelap cermin otomatis serta sistem pendingin hawa tiga zon serta tempat duduk di hadapan (pemanas dan pengalir udara) larasan listrik 12 hala bersama fungsi memori untuk pemandu dan 8 hala untuk penumpang.

Untuk konfigurasi tempat duduk, model lapan tempat duduk menampilkan susunan tiga baris 2-3-3, dengan tempat duduk baris kedua dan ketiga menampilkan tempat duduk jenis bangku. Manakala versi tujuh tempat duduk pula diberikan susunan 2-2-3, di mana kerusi baris kedua adalah dari jenis Kursi Kapten yang lebih selesa.

Kesemua baris tempat duduk juga menerima sekurang-kurangnya dua port USB (enam secara keseluruhan tidak termasuk 1 port USB multimedia) dan kini ditingkat taraf menggunakan port USB Type C serta 10 pemegang cawan di serata kabin. Ia juga memberikan empat port listrik 12 volt yang masing-masing diletakkan pada konsol tengah, hadapan, belakang dan ruang but belakang.

Penumpang baris kedua menerima pelindung cahaya matahari manual untuk setiap tingkap. Manakala untuk memudahkan penumpang masuk ke baris ketiga, kerusi baris kedua dapat dilipat dan digelarkan kehadapan dengan menekan butang satu sentuhan yang diletakkan pada bagian atas dan bawah.

Palisade menyediakan ruang kargo belakang sebesar 509 liter. Jika mahukan lebih ruang, tempat duduk baris ketiga juga bisa dilipat rata (serta diberi karpet khas dan juga penutup tonneau yang bisa disorokkan di bawah lantai ruang kargo) bagi memberi tambahan ruang sehingga 1.297 liter. Tempat duduk baris kedua juga dapat dilipat rata dengan menggunakan butang satu sentuhan yang disediakan pada ruang belakang tersebut.

Disebabkan Palisade diimport sepenuhnya dari Korea Selatan, tempat yang sama untuk menghasilkan model-model untuk pasar Eropah, pembeli di Malaysia dapat memilih beberapa tema dan bahan pelapis yang disediakan. Untuk mereka yang mahukan tema hitam sepenuhnya, hanya ditawarkan kulit biasa.

Manakala kulit Nappa bisa dipilih dalam warna Abu-abu Hangat dan ia akan dipadankan dengan perapi-perapi dalam kemasan Layered Wood atau kulit Nappa berwarna Merah anggur yang datang dengan api-perapi dalam kemasan Tampilan Kain. Enam warna badan ditawarkan untuk semua varian Palisade iaitu Mutiara Putih Krem, Grafit Abu-abu Metalik, Metalik Perak Berkilauan, Mutiara Biru Sinar Bulan, Mutiara Hitam Abyss dan Mutiara Coklat Gaia.

Beralih ke fungsi keselamatan, kesemua varian menerima kelengkapan standar seperti enam-beg udara, sistem kawalan stabilitas elektronik, kawalan menuruni bukit, pemantau titik buta, cagak tempat duduk kanak-kanak Isofix pada baris kedua dan ketiga, kamera mundur, pemantau tekanan angin tayar, amaran lintasan lalu lintas belakang, amaran buka pintu dan juga pengingat tempat duduk belakang.

Untuk model facelift ini, kini semua varian menerima sistem bantuan pemandua Hyundai SmartSense penuh yang terdiri dari sistem seperti brek kecemasan otomatis, kontrol pelayaran adaptif (dengan berhenti & pergi), bantuan kekal tengah lorong, pengelak pelanggaran titik buta dan lintasan lalu lintas belakang, lampu otomatis tinggi, amaran mula lepas hadapan, amaran selamat keluar dan juga amaran pengingat penumpang belakang yang berfungsi dengan penderia ultrasonik dalam kabin.

Tidak ada perubahan yang diberikan pada bagian mekanikal. Bagi model diesel, ia dijana oleh enjin R2.2 liter CRDi empat silinder turbodiesel menjana 200 PS tork maksima 440 Nm. Manakala versi bensin juga menerima enjin V6 3.8 liter Lambda II dengan biaya bahan api terus (GDI) menghasilkan listrik 295 PS dan torsi maksima 355 Nm.

Kedua-dua pilihan enjin ini dipadankan dengan kotak gear lapan-kelajuan automatik, namun hanya model diesel yang diberikan sistem pacuan semua roda, sementara model bensin hanya menyalurkan aliran listrik ke roda hadapan. Gandingan ini membolehkan versi diesel memecut dari 0-100 km/j dalam masa 10.2 saat dan mencapai kelajuan maksima 190 km/j, manakala versi petrol pula mencatatkan masa 7.8 saat dalam pecutan sama sebelum mencapai kelajuan maksima 210 km/j.

Juga, kedua-dua pilihan unit rangkaian listrik ini hadir dengan mod pemanduan Eco, Comfort, Sport dan Smart, manakala hanya model diesel hadir dengan Traction Mode Select dengan mod Snow, Mud dan Sand yang disertakan pada sistem pacuan semua roda tersebut.