Hyundai Ioniq 5 Max 2023 pasaran M’sia dipertingkat dengan HUD, tiada lagi bumbung solar, bateri sama

Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) telah memberikan sedikit perubahan pada spesifikasi Hyundai Ioniq 5 2023 Malaysia, dengan ia masih lagi menawarkan dalam tiga varian iaitu Lite, Plus dan Max. Perubahan utama pada model elektrik penuh ini termasuk tampilan head-up (HUD) bagi varian paling tinggi, Max, serta tiada lagi bumbung solar untuk semua varian model ini.

Spesifikasi penggerak dan baterai masih sama seperti sebelum ini, dengan varian Lite dan Plus menggunakan tetapan satu motor, pacuan RWD dan baterai 58 kWh, mampu memberikan jarak gerak hingga 384 km, sementara varian Max masih menggunakan baterai 72.6 kWh yang mampu menawarkan jarak gerak sehingga 430 km.

Melihat lebih lanjut, Ioniq 5 varian Lite dan Plus 2023 dipacu oleh motor elektrik 170 PS/340 Nm yang terletak di belakang, dan boleh memecut EV tersebut 0-100 km/j dalam masa 8.5 saat ini. Varian Max memberikan prestasi yang lebih dengan tenaga 305 PS dan torsi 605 Nm, disampaikan kepada semua roda, dan boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 5.2 saat.

Apabila menggunakan sumber listrik AC 11 kW, Ioniq varian Lite dan Plus dapat dikeluarkan dari kosong sehingga penuh dalam waktu lima jam, sementara untuk Max ia membutuhkan waktu 6,1 jam. Mengecas menggunakan sumber DC 50 kW pula dapat menaikkan tahap baterai dari 10% ke 80% dalam masa cuma 47 minit, sementara dengan cas DC 50 kW pula ia dapat menaikkan tahap baterai dari 10% ke 80% dalam masa cuma 18 minit – tempoh ini adalah untuk semua varian dan ukuran baterai.

Berkenaan sistem bantuan pemandu, Hyundai SmartSense terus diberikan pada Ioniq 2023, dengan ia termasuk Blind Spot Collision Avoidance Assist, Rear Cross-traffic Collision Avoidance Assist, Lane Keeping Assist, Lane Following Assist, Leading Vehicle Departure Alert, Smart Cruise Control dengan Stop & Go , Bantuan Balok Tinggi, Peringatan Perhatian Pengemudi, Peringatan Penumpang Belakang, Bantuan Batas Kecepatan Manual dan Bantuan Penghindaran Tabrakan Maju.

Sementara varian asas Lite mendapat sistem amaran Safe Exit Assist biasa, varian Plus dan Max juga diberikan dengan sistem versi aktif Safe Exit Alert serta skrin pemerhati titik buta. Untuk pelek, varian Lite dan Plus menggunakan unit 19 inci manakala varian Max mendapat pelek 20 inci.

Masuk ke dalam, balutan fabrik digunakan untuk varian Lite, sementara Plus dan Max mendapat balutan kulit. Tempat duduk bisa dilaras secara elektrik hanya di pemandu yang menyenangkan untuk varian Lite, sementara Plus dan Max menggunakan larasan elektrik untuk kedua-dua tempat duduk pemandu dan penumpang di hadapan.

Varian Max kemudian mendapat tambahan lagi tempat duduk di hadapan Premium Relaxation dengan fungsi pemanas dan tempat duduk belakang dengan liang udara dan pemanas. Berkenaan warna kemasan di dalam, semua tiga varian model tahun 2023 bisa dipilih dengan skim warna serba hitam, ataupun pilihan Dark Pebble Grey atau Dark Teal untuk varian Max.

Setiap varian ditawarkan dengan pilihan warna badan khas, iaitu Mystic Olive Green Pearl dan Cyber ​​Grey Metallic untuk Lite, Galactic Grey Metallic dan Digital Teal Green Pearl untuk Plus dan Gravity Gold Matte, Lucid Blue Pearl atau Shooting Star Grey Matte untuk Max. Selain itu, varian Lite dan Plus masih bisa didapatkan dengan warna Atlas White ataupun Phantom Black Pearl.

Melihat di laman web Hyundai Malaysia, Ioniq 5 kini ditawarkan dengan harga RM207,808 untuk varian Lite 58 kWh, RM238,408 untuk Plus 58 kWh, dan RM270,408 untuk varian paling tinggi Max 72.6 kWh.

GALERI: Hyundai Ioniq 5 Max 72.6 kWh AWD 2022 di Malaysia