Ford Everest 2022 di Malaysia — tiga varian, dua pilihan enjin turbo dan bi-turbo, harga dari RM264k

Sime Darby Auto Connexion (SDAC) sebagai pengedar tunggal kenderaan Ford di Malaysia hari ini memperkenalkan SUV tujuh tempat duduk Ford Everest generasi baru untuk pasaran tempatan. Everest terbaru ini ditawarkan dalam tiga varian, terdiri dari Sport (pacuan dua roda), Trend (pacuan empat roda) dan spesifikasi varian paling tinggi, Titanium 4WD.

Semua varian ini masing-masing dijual pada harga RM263,888, RM281,888 dan RM308,888 di atas jalan, tidak termasuk asuransi. Ada dua pilihan enjin yang ditawarkan. Bagi varian paling asas, Everest Sport generasi baru ini menggunakan enjin 2.0L Single Turbo dengan transmisi otomatis enam-kelajuan dengan janaan kuasa sebanyak 170 PS @ 3.500 rpm dan torsi maksimum 405 Nm @ 1.750-2.000 rpm. Ia juga menawarkan empat pilihan mod pemanduan: Normal, Eco, Tow/Haul dan Slippery.

Bagi dua varian teratas pula, Trend dan Titanium dikuasakan oleh enjin 2.0L Bi-Turbo yang telah terbukti, dan dipadankan dengan transmisi automatik SelectShift 10-kelajuan yang menjana sebanyak 210 PS @ 3.500 rpm dan torsi maksimum 500 Nm @ 1.750-2.000 rpm.

Kedua-dua varian ini juga dilengkapi dengan sistem 4×4 elektronik terhubung masa shift-on-the-fly (ESOF) dengan e-Locking Rear Differential dan enam pilihan pemanduan mod: Normal, Eco, Tow/Haul, Slippery, Mud/Ruts dan Sands.

Dari segi penampilan, Everest baru ini terlihat sangat tegap; panjangnya dan jejaknya ditambah 50 mm berbanding yang lama, serta mendekati dan perlepasan yang diperbaiki untuk memberi lebih banyak jarak kelegaan, terutama ketika dalam pemanduan off-road.

Dari sisi, garis tubuh yang ketara, dari depan hingga ke belakang. Jejak trek serta lekuk roda yang lebih besar memperkukuhkan lagi imej tegap sedia ada. Selain itu, sudut cermin dan tiang belakang telah ditingkatkan, serta menambah cermin belakang dan menjadikan kerusi barisan ketiga menerima lebih pencahayaan dari luar.

Seperti model-model terbaru Ford di peringat global, ia menampilkan ciri DRL LED bentuk C yang bersepadu dengan palang gril di hadapan, menghadirkan kesan pengayaan wajah depan yang lebih menarik. Tema sama di belakang dengan kehadirannya lampu LED bersepadu berkelebaran penuh.

Varian Sport dan Trend dilengkapi dengan lampu LED, sementara Titanium menampilkan lampu utama LED Matrix terkini dengan lampu tinggi anti-silau untuk memberikan penglihatan maksimum tanpa menyilaukan mata pengguna jalan raya yang lain.

Lampu utama Matrix juga menawarkan kemampuan belokan dinamis dan statis serta pencahayaan yang bergantung pada kelajuan, yang boleh juga melaraskan capahan pancaran cahayanya mengikut kelajuan kenderaan. Lampu kabus LED di depan dan belakang serta lampu brek LED adalah standar untuk semua varian.

Landasan bumbung yang baru pula bukan presentasi tentang perincian rekaan: ia direka untuk bekerja memberikan sokongan yang pelbagai dan berguna untuk mengangkut dasar, kanu, pod kargo atau khemah bumbung. Sport dan Titanium datang dengan pelek aloi bersaiz 20-inci, sementara Trend menggunakan saiz 18-inci.

Everest generasi baru ini memiliki kemampuan meredah air sedalam 800 mm dengan jarak kelegaan tanah setinggi 200 mm. Everest Titanium turut dilengkapi ciri pintu ruang kargo bebas kendalian tangan dan kini turut menampilkan bumbung panoramik panel berkembar.

Di dalam, ruang yang tersedia juga lebih luas dan selesa. Instrumen panel menggunakan paparan TFT 8-inci dan untuk sistem infotainmen Ford SYNC® 4A, ia menggunakan kepala Unit dengan paparan skrin sentuh 10-inci menegak dengan sambungan tanpa wayar Apple CarPlay dan Android Auto (unit 12-inci untuk Titanium).

Kemudahan lain yang ada termasuklah tiga soket 12V, kerusi balutan kulit hitam premium kini dengan larasan lapan arah untuk pemandu dan penumpang depan serta kemasan dalaman ebony. Sebagai tambahan, Titanium memiliki outlet kuasa 230V AC yang dapat mengalirkan 400W (naik dari 150W). Slot USB juga ada empat semuanya, di depan dan juga di belakang, termasuk dua USB Type-C.

Aspek keselamatan Everest generasi baru ini juga sangat mengkagumkan dan hadir dengan tujuh mohon udara sebagai standar. Bagi varian Titanium, ia menerima tambahan ciri seperti amaran penukaran lorong (LDW), sistem pemantau titik buta (BLIS), bantuan lampu tinggi, amaran lintasan trafik di belakang, brek kecemasan otonom (AEB), Active Park Assist 2.0, amaran perlanggaran depan, bantuan brek undur dan sistem pemantau tekanan tayar. Ciri kawalan melayar adaptif (ACC) juga lengkap dengan ciri Berhenti dan pergi dan Pemusatan Jalur.

Lain-lain ciri keselamatan standar yang melengkapi semua varian termasuklah ABS, EBD, ESC, kawalan cengkaman, bantuan brek, kawalan menuruni bukit dan kawalan mula mendaki. Everest generasi baru ini datang dengan jaminan tiga tahun atau 100.000 km yang mana dahulu, serta lanjutan jaminan dua tahun atau 60.000 km (yang mana dulu).

Ford Everest Titanium 2022

Tren Ford Everest 2022

Ford Everest Sport 2022