EPMB dapat hak eksklusif pasang & jual Lingbox mini-EV di Malaysia, Indonesia; harga bawah RM100k

Pengeluar alat ganti mobil EP Manufacturing Berhad (EPMB) telah mendapatkan hak eksklusif untuk memasang dan mengedar kereta elektrik kompak (mini-EV) Lingbox dari China bagi pasaran Malaysia dan Indonesia. Hak tersebut diterima melalui perjanjian lima tahun yang secara bersama-sama membolehkan EPMB membuat pilihan menggunakan namanya sendiri untuk mini EV yang bersangkutan.

Anak syarikat milik penuh EPMB, EP 4Wheeler pengaturan kesepakatan pengedar eksklusif dengan Hubei Dongfeng Power Auto Trade dan Xiamen Tsingyan Hylong Motor Technology pada 27 Desember lalu untuk pemasangan dan penjualan Lingbox versi pemanduan sebelah kanan, dan EPMB telah diberikan hak untuk mengedarkan kenderaan ini di bawah jenama Lingbox atau Qingyan Hailong.

Perjanjian itu berkuat listrik 1 Januari 2023 dan akan tamat pada 31 Desember 2027, dan ia akan menyelesaikannya secara otomatis untuk lima tahun lagi, tunduk pada syarat dan ketentuan. Usaha ini juga merupakan satu langkah ke arah matlamat EPMB untuk mengurangkan penghasilan karbon.

Lingbox mini-EV dikenal sebagai Lingbao Box di pasaran China dan ia didakwa merupakan antara 10 mini-EV terlaris di sana. Menurut laporan CarNewsChinahatchback kompak EV empat-pintu ini diperkenalkan buat pertama kali di China pada Desember 2020, dan menerima pelbagai versi dan tingkat yang disetujui selepas itu.

Ia dihasilkan dengan dimensi panjang 3.584 mm, lebar 1.475 mm dan tinggi 1.666 mm serta jarak roda 2.455 mm. Di China model ini ditawarkan dengan motor elekrik tunggal memacu roda di hadapan sama ada penguasaan 41 hp atau 48 hp. Model dengan motor paling berkuasa membolehkan EV kecil ini memecut dari 0-50 km/j dalam masa 7 saat, manakala kelajuan maksimanya dihadkan hanya pada 101 km/j.

Ia menerima listrik dari baterai LPF berkapasiti 19.2 kWj yang didakwa boleh dipandu sejauh 220 km dengan satu cas penuh. Sistem pengecas cepat membolehkan baterai tersebut dipenuhkan dari 20-80% dalam masa hanya 1,2 jam, namun dengan menggunakan pengecas wallbox rumah yang dibekalkan ia memerlukan masa selama 11 jam.

Lingbox merupakan salah satu model dari jenama Lingbao, yang dimiliki oleh Jiangsu Jemmell New Energy Vehicle Company. EPMB menyatakan bahwa jika Lingbox dikomersialkan untuk pasar Malaysia kelak, mobil yang dihasilkan dari usaha yang sama ini dijangka akan dijual dengan harga di bawah RM100,000, sekali gus menjadi antara EV yang mampu dimiliki di Malaysia.

“Perjanjian dengan Hubei Dongfeng dan Xiamen Tsingyan ini mengukuhkan lagi kehadiran EPMB dalam perniagaan EV, di samping perkongsian dengan Kumpulan Saean untuk mengeluarkan kereta segmen A secara besar-besaran dan kesepakatan untuk mengeluarkan motosikal elektrik berjenama Blueshark untuk memasarkan Asia Tenggara ,” kata pemegang Ketua Pegawai Eksekutif EPMB Lim Sim Yee.

Sebelumnya, EPMB telah melakukan memorandum persefahaman dengan Saean Group yang berpangkalan di California untuk pembangunan dan pembuatan bersama kenderaan elektrik beroda empat dengan sasaran menghasilkan model segmen A lima pintu empat tempat duduk.

Jun lalu, EPMB telah membuat perjanjian untuk penjualan dan pengedaran skuter elektrik Blueshark di Malaysia. Syarikat tersebut kemudian telah diberikan lesen pengilangan oleh penuntutan perdagangan antarabangsa dan industri (MITI) untuk penjualan dan pengedaran skuter elektrik.

Ini membolehkan EP Blueshark mengimpor komponen skuter elektrik dalam keadaan pemasangan (SKD) dan/atau CKD untuk dipasang dan dikilangkan di Malaysia, serta diedarkan ke pasar tempatan dan ASEAN.

Sasaran pengeluaran awal untuk skuter elektrik Blueshark R1 adalah 50.000 unit per tahun, dengan kemungkinan peningkatan kapasiti pengeluaran sekiranya memiliki permintaan yang lebih tinggi di masa mendatang.