Bajet 2023: Pengecualian cukai EV CBU dilanjutkan, fi AP EV untuk pengimporan sendiri dikecualikan

Dalam pembentangan Bajet 2023 di Parlimen Sesaat tadi, Menteri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengumumkan acara pesta kembangkan dan duti eksais bagi kenderaan elektrik penuh (EV) yang diimpor sepenuhnya (CBU) akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2024.

Jadi insentif ini akan dipanjangkan dengan tambahan tempoh satu tahun kerana mengikutsertakan rancangan asalnya yang pada Bajet 2022, ia hanya akan sehingga 31 Desember 2023. Namun untuk menaikkan tarif pameran dan duti eksais bagi model-model EV pemasangan tempatan (CBU) adalah kekal hanya sehingga 31 Desember 2025.

Dengan mengumumkan baharu ini, pengeluar-pengeluar automotif dijangka akan memperkenalkan lebih banyak model EV yang diimpor sepenuhnya ke pasaran tempatan kerana ia boleh dijual dengan harga lebih rendah, seterusnya dapat merancakkan dan mempecepatkan musik ciptaan teknologi tersebut ke dalam negara.

Selain itu, pengimport-pengimport sendiri juga akan dikecualikan dari bayaran fi izin yang disetujui (AP) untuk membawa model-model EV dari luar negara ke pasaran tempatan. Ini akan membolehkan pengimport-pengimport menghargai model-model EV dengan harga lebih rendah. Insentif acara fi AP ini akan diberikan hanya untuk setahun, dimulai pada 1 Januari hingga 31 Disember 2023.

Apa yang diumumkan oleh Tengku Zafrul ini adalah dengan apa yang disebut oleh Setiausaha Agung Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Lokman Hakim Ali pada bulan lalu, mendedahkan anggaran kementerian mencadangkan lebih banyak insentif EV untuk dimasukkan dalam Bajet 2023.

Persatuan Auto Malaysia (MAA), yang mewakili syarikat kereta di negara baru-baru ini juga telah mendorong agar pameran tarif dan duti eksais motif, tetapi pertemuan dengan mahukan pameran tersebut sehingga 10 tahun.