Yamaha E-01 dipamer di Karnival GenBlu Teluk Batik – skuter elektrik berkuasa 10.9 hp, jarak gerak 80 km

Skuter elektrik konsep Yamaha Genesis E-01 yang ditunjukkan di Tokyo Motor Show 2019 kini sudah hampir menjadi produk yang sebenarnya untuk pasaran dan sekarang disebut lebih ringkas sebagai Yamaha E-01. Sebelum memasuki pasaran, masih perlu diuji dan Malaysia adalah antara negara yang dipilih untuk dijadikan tempat mengumpul data penting tentang skuter elektrik ini.

Masa ketibaannya dalam pasaran masih belum diketahui, dan mungkin mengambil masa yang lama lagi, tetapi hari ini kami terikat untuk mendekati E-01 semasa Karnival GenBlu yang diadakan di Teluk Batik, Lumut, Perak.

Menurut wakil Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) yang berada di kawasan pameran, E-01 menggunakan sebagai daripada NMax, yang merupakan antara model skuter terlaris Yamaha di seluruh dunia, tetapi telah dibentuk semula untuk menempatkan penggerak elektrik dan memiliki rupa yang lebih unik.

Punca kuasa skuter elektrik ini datang dari pada baterai ion lithium 4,9 kWh (tidak boleh dibawa keluar), dan disalurkan kepada Interior Permanent Magnet Synchronous Motor (IPMSM), untuk menghasilkan 8,1 kW (10,9 hp) secara maksimum pada 5.000 rpm dan torsi 30,2 Nm pada 1.950 rpm ke roda belakang melalui sistem tali sawat. Kuasa ini boleh dikatakan hampir kepada skuter yang menggunakan enjin pembakaran dalaman 125 cc.

Semasa bergerak, penunggang boleh memilih tiga mod secara mudah dengan menekan tapi di bahagian kanan pemegang, iaitu sama ada Eco, Standard ataupun Power. Dalam mod Eco, ia dapat memberikan kecepatan maksimum sehingga 65 km/j, Standar 100 km/j dan Power 105 km/j. Penyampaian kuasa dalam setiap mod juga adalah berbeza.

Bagi mengecas skuter ini, pemilik boleh menggunakan pengecas AC mudah alih 110-240V yang diberikan secara standar bersama skuter ini dan diletakkan di bawah tempat duduknya (boleh dibawa keluar untuk menggunakan ruang tersebut sebagai tempat simpanan barang), dan ia akan mengambil masa antara 13 ke 15 jam.

Jika menggunakan pengecas dinding AC arus domestik, ia akan mengambil masa sekitar enam jam untuk penuh, sementara jika menggunakan pengecas pantas DC pula, ia hanya akan mengambil masa hanya satu jam untuk penuh. Soket tempat mengecasnya juga berada di bahagian hadapan skuter manakala jarak gerak yang disediakan dalam mod Standard adalah sekitar 80 km.

Yamaha menjadikan E-01 sebagai sebuah skuter elektrik yang ringkas, sebaliknya meletakkan pelbagai teknologi terkini seperti instrumen panel LCD yang tidak boleh diterapkan dengan kad SIM dan memaparkan peta navigasi (bersama pelbagai informasi penting lain), sistem kunci pintar, lampu LED, sistem kawalan cengkaman , ABS dua saluran serta mod undur.

Menjamin stabiliti skuter ini adalah suspensi yang terdiri dari daripada garpu teleskopik di hadapan, dua penyerap hentak yang terletak rendah di belakang, lengan ayun aluminium serta rim 13 inci yang dibalut tayar 110/70 di hadapan dan 130/70 di belakang.

Seperti yang dinyatakan di atas, keputusan untuk membuat E-01 ini untuk jualan umum masih belum dibuat (termasuk bila dan di negara mana terlebih dahulu), dan sekiranya masuk ke pasaran, harga dianggarkan berada dalam lingkungan yang hampir mendekati skuter 250 cc XMax.

Anda sebagai pengguna rasanya adakah E-01 diperkenalkan untuk pasaran Malaysia? Bolehkah jarak gerak seperti yang diterima oleh penunggang yang sudah biasa dengan motosikal atau skuter enjin pembakaran dalaman? Cuba berikan komen di bawah.