SAH: Insentif acara SST untuk kereta baru tamat 30 Jun, tarikh akhir pendaftaran 31 Mac 2023

Senator Kewangan Datuk Seri Utama Tengku Zaf Aziz telah mengeluarkan kenyataan rasmi bagi pihak kerajaan tidak akan melanjutkan pameran Menteri tarif dan perkhidmatan (SST) untuk pembelian kereta baharu selepas ianya berakhir pada 30 Jun ini.

Namun, untuk mereka yang telah membuat suhu sebelum 30 Jun masih layak untuk menerima perkiraan harga yang akan diterima oleh kereta tersebut sebelum 31 Mac 2023.

“Lanjutan tempoh pendaftaran kenderaan ini merupakan satu penyelesaian titik tengah bagi kepentingan pengguna dan hasil-hasil negara yang perlu ditingkatkan semula pasca-pandemik untuk memastikan kesejahteraan negara terus terpelihara,” ujar Zafrul dalam kenyataan yang dikeluarkan.

Sebelum ini Persatuan Automotif Malaysia (MAA) dan Perodua sudahpun mengajukan permintaan kepada kerajaan agar pameran SST memperhatikan disambung lagi selepas 30 Jun nanti. Ini masalah kerana dengan pelbagai yang berlaku selepas pandemik termasuk perang Ukraina dan juga kekurangan cip, telah menjejaskan operasi produksi di kilang menyebabkan banyak pelanggan lambat menerima kenderaan mereka, kadang-kadang tidak menerima keluhan tentang hal.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini turut menyebut bahawa nomor 264,000 unit kenderaan yang ditempah di dalam tempo tidak dapat dicapai tersebut masih belum siap pemasangan di kilang dan diserahkan kepada pembeli.

Tempo kali sebelum SST memperhatikan pun disambung semula sebanyak tiga kali sebelum ini sejak pertama kali diperkenalkan pada 5 Jun 2020. Ia sepatutnya tamat pada 31 Disember 2020, namun selanjutnya dilanjutkan ke Jun 2021. Kemudian dilanjutkan lagi hingga ke Disember 2021, dan pada pembentangan Bajet 2022 ia kemudian sekali lagi diumum dilanjutkan sehingga ke 30 Jun 2022.