Purata 2 remaja bawah umur memandu, menunggang tanpa lesen maut setiap hari di Malaysia – data PDRM

Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman telah mengeluarkan data yang menunjukkan bahawa antara Januari dan Mac 2022, setidaknya dua remaja di bawah umur yang memandu atau menunggang tanpa penurunan atau mengalami kecederaan serius setiap hari akibat kemalangan jalan raya, laporan The Star .

Berdasarkan statistik PDRM, dari 157 kemalangan motosikal dan 623 kemalangan kereta yang direkodkan dalam tempoh tiga bulan membabitkan golongan bawah umur, seramai 30 penunggang bawah umur 16 tahun dan sembilan pemandu bawah 18 tahun meninggal dunia. Selain itu, 46 penunggang dan 59 pemandu bawah umur telah cedera parah.

Sebelum ini, PDRM pernahodkan sebanyak 8.484 kemalangan membabitkan pemandu dan penunggang bawah umur dari tahun 2018 hingga Mac 2022 – 2,617 daripadanya mengakibatkan kecederaan serius atau kemalangan maut.

Dalam tiga bulan pertama tahun 2022, sebanyak 15.424 saman telah dikeluarkan kepada penunggang tanpa lesen di bawah umur 16 tahun dan kepada pemilik motosikal tentang. Manakala sebanyak 8.601 saman pula dikeluarkan untuk pemandu pemandu di bawah 18 tahun, seperti yang didedahkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), dan dari Januari hingga Mei 2022, seramai 55.000 pemilik kenderaan telah ditahan kerana membenarkan individu tanpa lesen mengemudi menggunakan kenderaan mereka.

Ditambah dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Profesor Dr Wong Shaw Woon, sebagai pengerusi Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), yang mengesa ibu bapa untuk memainkan peran paling penting dalam mendidik anak-anak yang masih di bawah umur agar tidak memandu atau menunggang motosikal. Wong menegaskan bahwa seseorang itu bukan sahaja perlu menyediakan secara fizikal untuk menunggang atau memandu, tetapi juga cergas dari segi mental untuk membuat pertimbangan yang betul dan bertindak balas dengan pantas semasa mengendalikan kenderaan.

Sehubungan dengan itu, Ketua Penolong Pengarah Bahagia Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak Bukit Aman, Asisten Komisioner Siti Kamsiah Hassan menegaskan bahwa ibu bapa yang cuai dan gagal melakukannya demikian harus menghadapi beberapa bentuk hukuman yang akan dikenakan.