PRU15: Persiapkan kereta anda untuk balik mengundi — tanggung tanggung 19 November 2022 nanti!

Akhirnya, kita bakal tiba lagi di kitaran Pilihanraya Umum ke-15 yang akan datang, susulan pembubaran parlimen yang diumumkan sebelum ini. Terbaru, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan tarikh Pilihanraya Umum ke-15 akan berlangsung pada 19 November 2022.

Tempoh ini terlalu lama dari sekarang, dan tentunya ramai yang merancang untuk pulang ke tempat masing-masing. Sebahagian akan menggunakan transportasi awam, dan sebahagian lagi tentulah akan memandu, seperti selalu. Memang sangat disarankan semua orang dari kita pulang untuk mengundi dan pilihan terbaik yang dirasakan ada. Tetapi, ada satu lagi hal yang tak penting juga — keadaan kereta bagi yang akan memimpin sendiri nanti.

Oleh kerana hari mengundi bagi PRU hanya sehari dan jatuh pada hari yang sama untuk semua yang terlihat, makan boleh dijangkakan keadaan lalu lintas di atas jalan akan jadi sangat banyak. Jadi, jika Anda perlu menempuh perjalanan jauh untuk tujuan ini, makan tidak boleh tidak, kereta Anda juga perlu dipersiap dan dipersedia untuk keadaan itu.

Sekiranya kereta anda sudah mendekati tempoh servis berikutnya, maka segera lakukan hal tersebut sebelum balik mengundi. Ini untuk memastikan semuanya diperiksa — minyak enjin pertukaran, pad brek dinilai, radiator dan pendingin dipastikan berada pada tahap yang baik dan sebagainya. Kalau ada sebarang masalah yang dapat diketahui pasti, maka perbaiki semuanya. Tahap kesihatan bateri juga jangan dilupakan, itu sangat penting.

Ramai juga pemilik kenderaan yang kerap keadaan keadaan tayar kereta mereka. Tak kira kereta anda semahal apa pun, bahagian yang menunjukkan permukaan jalan hanya tayar. Jadi, jika keadaan kereta selalu dipastikan baik, tayar lebih-lebih lagi perlu diberi yang paling baik untuk mengikut kemampuan. Jangan kedekut untuk tukar tayar yang bagus.

Mengapa perlu memastikan semua aspek ini? Sebab, kereta yang diselenggarakan dengan baik mengurangkan risiko rosak di tengah jalan. Tambahan untuk urusan negara sepenting untuk mengundi ini, pastilah kita menginginkan semua urusan kita juga berjalan lancar. Untuk tidak dapat mengundi kerana terpaksa bersidai di tepi jalan pada hari mengundi kerana kereta rosak adalah satu perkara yang sia-sia. Jadi, buat persiapan awal untuk kereta anda, dan selamat mengundi!