Persiaran Tun Arshad nama baharu bagi Persiaran Institut di Shah Alam atas titah Sultan Selangor

Pada 23 Jun lalu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan agar nama Persiaran Institut di Seksyen 1, Shah Alam, Selangor ditukarkan kepada Persiaran Tun Arshad, bersempena nama Pengarah Pertama Institut Teknologi MARA (ITM).

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Alam Shah, titah sudah diluluskan dan dikuatkuasakan serta-merta oleh Kerajaan Selangor terus menerusi Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

“Pertukaran nama persiaran ini merangkumi jalan sepanjang 1,62 kilometer dimulai dari Bulatan Bistari Seksyen 2 (di hadapan pintu masuk utama Universiti Teknologi MARA/UiTM) hingga perempatan lampu jalan berhampiran Universiti Selangor (Unisel) Seksyen 7, Shah Alam.

“Penukaran nama persiaran ini bagi mengenang jasa Allahyarham Tun Arshad Ayub yang juga tokoh pendidikan banyak negara dan disegani serta memperkasakan sistem pengajian tinggi di negara ini khususnya pembangunaniTM,” katanya terus menerusi laman Facebook Selangor Royal Office.

Pemasangan papan tanda nama persiaran baharu ini telah selesai dilakukan oleh MBSA.

Arshad, 93, menghembuskan nafasnya pada 14 Jun lalu. Allahyarham berkhidmat sebagai Pengarah ITM sejak 1967 hingga 1975 yang kini dikenal sebagai UiTM. Sepanjang hayatnya, Allahyarham menabur bakti di UiTM, seterusnya dilantik Pro-Canselor selepas bersara daripada perkhidmatan awam selepas berkhidmat selama 32 tahun.