Perodua Alza D27A terbaru dalam teaser buat pertama kali — asas dari Toyota Avanza, enjin Dual VVT-i

Walaupun belum ada apa-apa pengumuman rasmi daripada Perodua, bahang dari MPV terbarunya yang bakal mengalahkan Alza semakin terasa. Sudah banyak juga berita terkaitnya yang sudah boleh kita jangkakan, termasuk dengan perbandingan penawaran kembarnya di Indonesia, seperti Daihatsu Xenia dan Toyota Avanza terkini.

Dalam hantaran terbaru di laman Facebook rasmi Perodua, satu imeh terbaru MPV ini ditunjuk samar-samar, dengan tulisan “Inspired By Perodua Smart Build”, menunjukkan bahagian sisi kenderaan tentang dalam gelap. Jika ada yang terlepas pandang, Perodua Alza D27A 2022 telah dibuka untuk tempahan dan beberapa perinciannya juga sudah boleh diramalkan.

Model baru ini ditampilkan dalam sebuah video dengan tema teknologi yang sama, dengan beberapa bahagian boleh dilihat dengan jelas. Misalnya lampu utama dengan reflektor LED dengan jalur lampu melintang dalam klusternya — yang mungkin menjadi lampu kluster juga. Lampu kabus pula tidak tampak bulat seperti pada Avanza, sebaliknya dalam bentuk bersegi.

Di belakang, lampu belakang tampak seperti lampu pada Avanza, dengan bentuk L serta klusternya dihubung dengan kemasan perincian dengan logo Perodua di tengah. Bahagia dalaman pula kemungkinan besar akan mirip dengan apa yang ada di Avanza.

Alza baru ini dijangka akan menggunakan platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA), seperti Ativa CKD serta Toyota Avanza/Daihatsu Xenia terbaru. Ia juga akan lebih besar berbanding terbalik dengan model, walaupun jarak antar rodanya kekal 2.750 mm — lebih panjang dari Proton Exora (+20 mm) tetapi lebih pendek daripada Mitsubishi Xpander (-25 mm).