Perodua Alza 2022 terima ASEAN NCAP lima-bintang

New Car Assessment Program for Southeast Asian Countries (ASEAN NCAP) telah memberikan penarafan lima bintang kepada Perodua Alza 2022 yang baru saja dilancarkan, dengan skor total 81,64 mata.

MPV tujuh tempat duduk serba baru ini merupakan model keempat yang dinilai di bawah protokol terkini 2021-2025 yang terdiri dari empat kategori; perlindungan penumpang dewasa (AOP), perlindungan penumpang kanak-kanak (COP), perlindungan keselamatan (SA), dan keselamatan penunggang motosikal (MS). Ia juga menjadi model kedua Perodua yang diuji di bawah kitaran yang lebih komprehensif ini selepas Ativa.

Menurut laporan ASEAN NCAP, varian Alza yang diuji adalah X yang paling asas. Semua tiga varian yang ditawarkan datang dengan enam-beg udara sebagai standar, VSC, kawalan cengkaman, ABS, EBD, bantuan brek, sistem peringatan tali keledar, lampu tinggi automatik, amaran penukaran lorong dan penghindaran serta AEB dengan pengesanan pejalan kaki. Cuma AV yang turut menerima peninjau titik buta dan sistem bantuan lain.

Dalam kategori AOP, Alza mencatatkan 28,96 mata daripada 32 mata secara keseluruhan, dengan 43,04 daripada 51 mata untuk COP. Kategori MS pula menyaksikan MPV melebihi lapan dari 16 mata, dan untuk kategori SA, 19,50 dari 21 mata. Secara keseluruhannya, skor akhir membolehkannya menerima penarafan lima-bintang.

“Perodua Alza merupakan model kedua Perodua yang diuji di bawah protokol 2021-2025 ASEAN NCAP. Meskipun keselamatan terkini yang lebih dibutuhkan oleh ASEAN NCAP, Perodua terkehadapan dalam hal-hal ini dengan menyertakan beberapa teknologi bantuan keselamatan utama sebagai standar ciri untuk semua varian. Adalah sangat membanggakan untuk melihat pengeluar kenderaan Malaysia begitu progresif dalam aspek keselamatan kenderaan dengan memenuhi persyaratan ketat ASEAN NCAP,” ujar Ketua Pengara MIROS, Khairil Anwar Abu Kassim.