Perodua Alza 2022 – 65% dari lebih 30rb unit tempahan pilih varian paling mahal AV berharga RM75,500

Selepas Perodua mengeluarkan harga anggaran bagi Perodua Alza 2022 ketika suhunya dibuka pada bulan lalu, ramai yang menyatakan bahawa Alza baharu ini Alza benar-benar kerana dijual pada harga lebih tinggi model generasi sebelumnya, dan ia bukan lagi milik MPV.

Namun apa yang ditunjukkan pada statistik tempahan Perodua sendiri adalah sebaliknya – sebelum ia dilancarkan secara rasmi hari ini, Perodua telah menerima tempahan lebih dari 30.000 unit untuk Alza generasi kedua ini, satu rekod baharu bagi jenama automotif kedua nasional tentang tempahan model baharu.

Malah satu lagi fakta yang tak boleh dinafikan, dari 30.000 pembeli MPV tersebut, 65% dari mereka (atau hampir 20.000 unit) memilih varian yang paling mahal iaitu Alza 1.5 AV!

Perodua Alza 2022 yang ditawarkan dalam tiga varian, berawal dari varian asas 1.5 X berharga RM62.500, diikuti varian pertengahan 1.5 H dijual pada harga RM68,000 dan varian tertinggi AV dijual pada harga RM75.500. Ia jelas jauh lebih mahal dari Alza generasi pertama yang dijual pada harga RM52.661 hingga RM60.525 untuk varian dengan kotak gear automatik. Malah sebelum ini Alza turut ditawarkan dalam versi dengan transmisi manual, dijual pada harga tidak sampai RM50k.

Model generasi baharu merupakan kembar kepada Daihatsu Xenia dan Toyota Avanza/Veloz terkini, diasaskan dari platform terkini Daihatsu New Global Architecture (DNGA), platform iaitu yang dibangun oleh Daihatsu berdasarkan platform Toyota New Global Achitecture (TNGA) – ini antara alasan mengapa dijual pada harga jauh lebih mahal.

Kesemua kembar MPV Xenia/Avanza/Veloz/Alza ini menerima unit rangkaian kuasa yang sama iaitu padanan enjin 2NR-VE 1.5 liter empat silinder NA berkuasa 106 PS dan tork maksima 138 Nm, digandingkan dengan kotak gear D-CVT untuk memacu roda hadapan.

Selain dari kerangka yang lebih modern menjadikan ia lebih luas dan memberikan prestasi yang lebih baik, Alza generasi baharu ini juga menerima sistem keselamatan yang jauh lebih canggih dari model generasi sebelumnya. Kesemua varian menerima enam permintaan udara secara standar bersama sistem bantuan pemanduan keselamatan Advanced Safety Assist (ASA) terkini.

Secara asasnya, sistem ASA tentang memberikan fungsi seperti Amaran Pra-Perlanggaran, Brek Pra-Perlanggaran (AEB, untuk kenderaan dan pejalan kaki), Kawalan Salah Operasi Pedal, Amaran Pergerakan Depan, Amaran Penukaran Lorong, Penghindaran Penukaran Lorong dan Lampu Tinggi Automatik.

Manakala varian tertinggi diberikan sistem tambahan termasuk kendali pelayaran adaptif, Kawalan Mengekalkan Lorong, Pemantau Titik Buta, Amaran Lintasan Trafik Belakang, Pemantau pandangan panoramik 360-darjah, serta brek parkir elektrik dengan fungsi tahan otomatis.

MPV baharu ini ditawarkan dalam lima warna badan berbeza, terdiri dari satu warna solid dan empat warna metalik. Satu-satunya warna solid iaitu Berwarna gadingbersama Perak Berkilauan dan warna baru Hitam Elegan ditawarkan untuk varian ketiga-tiga, manakala warna Garnet Merah dan Coklat tua hanya untuk varian H dan AV. Ia hadir dengan perlindungan waranti selama lima tahun atau 150.000 km.

Untuk informasi lebih lanjut tentang Perodua Alza 2022 ini, Anda dapat membaca laporan yang telah kami sediakan pada PAUTAN INI, dan untuk mengetahui perbezaan antara varian Anda dapat rujuk laporan khas kami pada PAUTAN INI.

GALERI: Perodua Alza 2022 1.5L AV

GALERI: Perodua Alza 2022 1.5LH

GALERI: Perodua Alza 2022 1.5LX

GALERI: Perodua Alza 2022 dengan kit GearUp

GALERI: Brosur Perodua Alza 2022