Penghantar makanan mogok 24 jam hari ini – Grab bagi maklum balas, tiada pengurangan bayaran sebagai

Semalam telah keluar satu laporan bahawa penghantar makanan bermotosikal (pengendara) berpakat untuk melakukan satu mogok 24 jam hari ini (5 Ogos) di seluruh negara sebagai protes mereka terhadap bayaran yang mereka katakan tidak adil.

Menurut presiden timbalan Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia, Abdul Hakim Abdul Rani, pengendara dibayar rata untuk setiap penghantaran dan menerima insentif berdasarkan masa dan jarak bagi setiap suhu yang diterima.

Walaubagaimanapun beliau mendakwa, pengendara tidak menerima pampasan yang sepatutnya apabila penghantaran mengambil masa yang lebih lama untuk dilaksanakan. Beliau turut menambah bahawa pengendara bertujuan untuk melakukan lebih banyak penghantaran setiap hari untuk mencapai sasaran mereka, dan mogok 24 jam ini dilakukan untuk menunjukkan kepada syarikat bagaimana perasaan mereka terhadap situasi sekarang, di mana mereka menerima kurang bayaran meskipun telah membuat lebih penghantaran.

Susulan daripada pemberitahuan mogok yang dipanggil sebagai “Food Delivery Blackout” ini, Grab Malaysia telah mengeluarkan satu kenyataan yang menjelaskan tanpa pengurangan bayaran sebagai dibuat untuk servis penghantaran mereka – lapor Bintang.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, syarikat itu memberitahu bahawa isu terbaru yang dibangkitkan oleh rakan penghantar mereka adalah disebabkan oleh kesilapan yang berlaku dalam sistem, di mana pengendara akan melihat percanggahan dalam melihat bayaran yang diterima. Grab, beri tahu bahawa isu ini telah diatasi dengan menyampaikan kembali barang-barang kekurangan mereka yang terkesan. Perkara ini dijelaskan telah dijelaskan melalui saluran komunikasi rasmi 21 Juli lalu.

“Kami meminta maaf atas sejumlah kesulitan yang terjadi kepada semua rakan kongsi kami, dan kami ingin menggalakkan mereka untuk mendekati kami melalui laman Facebook kami, atau datang terus ke Grab Driver Center & Kiosks (GDC) sekiranya ada sebarang pertanyaan,” kata Grab.

Syarikat itu juga memberi jaminan kepada semua pengguna, termasuk pelanggan dan rakan peniaga bahawa mereka sentiasa komited dalam memberi sokongan kepada komuniti rakan penghantar. Ia juga memberitahu bahawa pelbagai usaha telah diperkenalkan untuk memberi sokongan kepada rakan penghantar selama beberapa tahun ini.

Grab menyatakan, antara inisiatuf yang dibuat termasuk perlindungan sewaktu bekerja dengan perlindungan kemalangan individu percuma dan kerjasama dengan EPF, serta membantu pengendara mengurangkan kos operasi melalui diskaun bensin, penyelenggaraan kenderaan dan keperluan harian. Selain itu, mereka juga membuat pelbagai promosi dan kempen untuk menyediakan lebih banyak tugas kepada pengendara.