Pemegang lesen GDL kelas D boleh bawa kenderaan barangan “de-controlled” sehingga BTM 4,000 kg

Kementerian Pengangkutan Malaysia dalam satu kenyataan yang diumumkan telah memutuskan untuk memberi kebenaran kepada pemilik atau pemandu GDL kelas D untuk memandu kenderaan barangan “tidak terkontrolsehingga BTM (Berat Tanpa Muatan) 4.000 kg.

Sebelum ini, pemegang lesen kelas itu hanya membantu memandu kenderaan barangan “tidak terkontrolsehingga BTM 3.500 kg sahaja, sementara jika melebihi dari angka tersebut, mereka perlu menaik taraf kepada lesen kelas E.

Kebenaran khas ini berkuatkuasa serta-merta dan akan berakhir pada suatu masa yang akan ditentukan kelak. Ia dilakukan untuk tujuan membantu pihak industri mengurangkan kos perniagaan serta mendapatkan yang memiliki lesen memandu sah.

Secara ringkasnya, kenderaan barangan “tidak terkontrol” adalah kenderaan barang yang dikecualikan dari mendapatkan lesen atau pengontrol izin kenderaan barangan Awam Darat (APAD) atau Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Negeri Sabah dan Sarawak, dan terhad untuk kenderaan barangan yang digunakan oleh pemilik kenderaan tersebut untuk mengangkut barangan perniagaannya sendiri dan Berat Dengan Muatan (BDM) tidak melebihi 7.500 kg.