PANDU UJI: Lexus LM350 – MPV mewah RM1.15 juta; benar-benar lebih mewah dari Alphard & Vellfire?

Definisi ‘mewah’ mungkin berbeza antara setiap orang. Ada yang bila kita sebut ‘kereta mewah’, dia mungkin akan terbayang model-model supercar pantas seperti Ferrari dan Lamborghini. Ada juga sentiasa yang terbayangkan di dalam kereta mewah itu adalah sesuatu yang memberikan layanan di raja seperti apa yang ditawarkan oleh Rolls Royce atau Maybach.

Namun untuk kita di Asia, ada satu lagi segmen yang boleh dikategorikan sebagai ‘kereta mewah’, iaitu MPV besar dan premium iaitu Toyota Alphard dan Vellfire. MPV ini menawarkan satu jenis ‘kemewahan’ yang tidak dapat ditawarkan oleh kereta mewah tipikal, iaitu ruang.

Ya, ruang yang ditawarkan di kabin belakang MPV ini membolehkan Anda merasakan seperti ruang tamu atau bilik tidur bergerak yang boleh membawa Anda ke mana sahaja. Namun, perincian ‘mewah’ pada Alphard dan Vellfire tersebut masih belum mencapai tahap yang benar-benar minimal sedikitnya tingkat yang sama dengan Mercedes-Benz.

Solusinya? Ini dia Lexus LM350, sebuah MPV dengan kerangka yang sama dengan Alphard dan Vellfire, tetapi memberikan ciri-ciri kemewahan sebuah Lexus. Model ini tiba di Malaysia pada April tahun lalu, dengan harga di atas jalan tanpa asuransi RM1,148,000 ketika dilancarkan, atau sekitar dua kali lebih mahal dari varian tertinggi Alphard yang dijual secara rasmi oleh UMW Toyota!

Jadi apa yang membuat Lexus LM350 ini jauh lebih mahal dari Alphard dan Vellfire? Adakah semata-mata logo Lexus? Kalau nak tahu, ikuti pengalaman penulis ketika memandu uji MPV mewah yang penulis sendiri matikan semula pun mungkin tak mampu lagi nak beli ini.

Sekali tengok, dari luar macam sama saja LM350 ni dengan Alphard/Vellfire. Namun ia sebenarnya tidak diberikan pelbagai perincian unik yang berbeza dari MPV dengan lencana Toyota walaupun kerangka badan yang digunakan adalah sama. Pada siang hari yang luar biasa, lampu Alphard menunjukkan dengan lampu lebih tirus bersama lampu nyalaan LED berbentuk anak panah persisten model-model Lexus lain. Ia turut memberikan gril signatur ‘Spindel’ bersama logo Lexus di tengah bagi melengkapkannya sebagai sebuah Lexus sebenar.

Tiang-B signatur Alphard lagi dikekalkan, tetapi tahap premium masih ditingkatkan lagi dengan kemasan krom seakan dua anak panah bertemu pada bahagian berbentuk-S menghargai – bahagian ini yang selalunya ‘kantoi’ untuk membezakan LM asli dan LM mengubah dari Alphard/Vellfire.

Lampu belakang pula menerima sedikit sentuhan semula dengan bentuk ‘taring’ krom pada kedua-dua sisi bawah, dan ia terus merentangi pintu pintu belakang belakang. Lampu tersebut menampilkan teknologi LED bersama lampu membelok jenis sekuensial.

Model LM 350 pasaran Malaysia ini hanya ditawarkan dalam warna hitam dan Kristal Mutiara Putih Bersinar, serta menerima banyak kemasan krom di bahagian luaran. Ia tampak serasi dengan rim pelbagai jejari tiga dimensi berdiameter 18 inci, dibaluti tayar dengan saiz 235/50R18. Rim tersebut memang 1-inci lebih kecil dari Alphard, namun rekaan rim akan menampilkan teknologi untuk mengurangkan bunyi memastikan penumpang mendapat rasa yang lebih diperhalusi. Sekali lagi, jika Anda muncul sebuah LM350 tanpa rim asli Lexus ini, ia mungkin model mengubah.

Masuk ke ruang pemandu, Lexus LM ini masih menyajikan asas papan pemuka yang masih sama dengan Alphard/Vellfire. Perubahan yang nyata diberikan adalah pada konsol tengah di mana LM menerima skrin sesentuh 12,3-inci yang lebih besar.

Ini memerlukan liang penghembus pendingin hawa dialih ke bawah skrin sehubungan dengan posisi melintang, berbanding terbalik dan mengapit skrin pada Alphard. Dan karena model ini masih diasaskan dari Alphard AH30 yang sudah berada dalam pasaran sejak 2015, Lexus LM juga tidak dibekalkan dengan paparan instrumen digital.

Sebaliknya pemandu tetap menerima paparan meter analog bersama paparan pelbagai info bersaiz 4.2-inci ditengahnya. Malah larasan turun-naik dan teleskopik roda stereng juga menampilkan sistem manual tanpa bantuan elektrik, jadi tiada fungsi larasan automatik roda stereng yang memudahkan pemandu keluar/masuk kokpit seperti model-model Lexus yang lain di LM ini.

Namun, masih ada perincian yang membuatkan ruang di hadapan LM dalam sebuah Lexus sebenar. Antaranya roda stereng kayu yang terasa sangat premium, dan juga pad kawalan sesentuh Lexus Remote Touch yang terletak berhampiran tuil penukaran gear untuk mengawal fungsi-fungsi pada skrin infotainmen utama.

Sebenarnya tidak ada masalah pun sekiranya Lexus tidak memberi perhatian pada bahagian kokpit ini kerana ia bukan yang dihasilkan untuk kepuasan memandu. Malah sekiranya anda turun dari pintu pemandu sekalipun, tidak ada siapa pun yang akan menganggap anda sebagai pemilik MPV tersebut, dan anda tentu akan terus ‘dicop’ sebagai pemandu, kan?

Segala wang untuk kemewahan di bawa ke ruang penumpang kabin belakang. Dengan mengambil Alphard sebagai asas, Lexus LM turut menampilkan lantai yang rendah dan juga pintu gelangsar yang besar bagi memudahkan penumpang untuk keluar dan masuk ke kabin belakang.

Jika pintu gelang dibuka, anda disajikan dengan dua tempat duduk mewah di kabin belakang LM350 ini. Ya, tiada tempat duduk pada baris ketiga, dan ruang yang sangat besar di kabin belakang hanya diberikan dua tempat duduk agar dua orang bahagian ini mendapat ruang paling selesa dan paling mewah. Namun hanya LM yang menerima konfigurasi seperti ini kerana sebelum ini konsep yang sama telah diperkenalkan terus menerusi Toyota Alphard Royal Lounge.

Kedua-dua kursi kapten tersebut direka dengan saiz yang sangat besar. Tempat duduk ottoman berkenaan menampilkan busa kadar-sensitif AdaptiPedic yang sangat selesa dengan larasan perehat belakang dan perehat kaki berkuasa elektrik.

Jika anda masih rasa ruang kaki tidak cukup besar, atau rasa terlalu jauh dengan skrin utama, tempat duduk turut serta boleh digelangsarkan ke hadapan atau ke belakang. Malah dengan ruang yang cukup besar, tempat duduk tersebut turut boleh dibaringkan sepenuhnya sekiranya Anda mahu tidur seolah-olah di atas katil.

Apa lagi yang ditawarkan oleh tempat duduk ini? Anda turut boleh panaskannya jika rasa terlalu sejuk, atau alirkan udara penghawa dingin untuk menyejukkan tempat duduk tersebut jika Anda mahukan. Ia juga dilengkapi dengan fungsi pengurutan yang diberi tetapan dengan tujuh program urutan – namun pada penulis, urutan yang diberikan sedikit tidak kuat dan tidak terasa; kalau anda biasa guna kerusi pengurut biasa, kekuatan yang diberikan mungkin hanya sekitar 20%.

Kesemua kawalan untuk fungsi-fungsi ini boleh dibuat terus menerus satu skrin yang diletakkan pada perehat tangan bahagian tengah antara kerusi kiri dan kanan. Bukan sahaja kawalan fungsi-fungsi kerusi, malah fungsi sistem lain seperti infotainmen, pendingin hawa, atap bulan, serta lampu suasana kabin turut boleh dibuat pada skrin menghargai. Perehat tangan tersebut turut hadir dengan suis-suis fizikal untuk kawalan pintu dan juga cermin tingkap.

Di hadapan kedua dua kerusi tersebut diletakkan skrin gergasi 26-inci 720p (dengan input Blu-Ray dan HDMI serta hubungan Apple CarPlay dan Android Auto), membolehkan Anda menonton filem seperti dalam panggung wayang mini, bersama 19-pembesar suara dari Mark Levinson.

Skrin tersebut diletakkan pada perumah yang bukan sahaja bertindak sebagai ‘kabinet’ yang memberikan ruang storan dan menempatkan sebuah peti sejuk kecil yang diletakkan di bawah skrin gergasi tersebut, malahan ia juga mewujudkan kawasan privasi antara kabin dan juga kabin depan.

Satu-satunya ruang untuk penumpang kabin belakang untuk berkomunikasi dengan penumpang dan pemandu di kabin di hadapan adalah selalui tingkap yang terletak di bahagian atas skrin gergasi tentang. Tingkap tersebut dapat ditutup dengan cermin kaca yang agak tebal untuk mengelakkan sebarang bunyi dari kabin belakang terdengar di kabin hadapan. Untuk lebih privasi, cermin kaca itu turut boleh dikaburkan – kesemua kawalan untuk cermin ini juga berada di perehat tangan utama.

Bagaimana pula ketika ‘ruang tamu’ ini ketika bergerak? Untuk pemandu, tiada sebarang rungutan untuk enjin 2GR-FKS 3.5 liter V6 pada Lexus LM350 ini. Ia menjana 296 hp dan tork maksima 361 Nm, dipadankan dengan kotak gear lapan kelajuan automatik Direct Shift, cukup pantas untuk sebuah MPV bergerak dengan selesa, jelajah di atas lebuh raya pada kelajuan sekitar 140-150 km/j. Malah jika ‘diperah’, ia masih menyajikan bunyi sebuah enjin V6 dengan benar.

Namun, fizik tetap fizik. MPV seperti van ini sudah tentu tidak boleh dibawakan sekeloh seperti kereta. Tetapi masih tidak sukar sekiranya anda mahu memastikan penumpang di kabin belakang sentiasa dalam keadaan selesa dan tidak selalu ‘bergoyang’.

Jika Anda duduk di belakang, sesuai dengan harganya, LM 350 ini akan memberikan perjalanan yang sangat selesa. Asas konfigurasi suspensi pada LM 350 ini sebenarnya masih sama dengan Alphard, menampilkan Topang McPherson di hadapan dan tulang harapan ganda di belakang.

Tetapi apa yang berbeza, LM diberikan penyerap hentak swing valve iaitu teknologi yang sama dipadankan pada sedan mewah Lexus ES terkini. Komponen diperbolehkan dibekalkan dengan injap kelikatan-ultra-rendah yang mengawal aliran minyak dalam penyerap hentak tersebut dengan lebih jitu, memkan hentak dari permukaan jalan yang kecil juga dapat diserap. Ini yang membuat LM lebih selesa daripada Alphard/Vellfire biasa.

Sekarang macam mana? Ada ‘bahan’ baru untuk dibuat berangan sebelum tidur?