NATS RX-Cabriolet di TAS 2023 – Mazda MX-5 ND dengan rupa seperti RX-3 Kato Wataru Liberty Walk!

Melihat mobil ini pasti banyak masalah bermain di kepala – memang ada di Mazda RX-3 Cabriolet? Atau ‘orang gila’ mana yang sanggup memotong bumbung RX-3 yang semakin pupus atas muka bumi ni? Sebenarnya, ini bukan Mazda RX-3 sebenarnya, tetapi ia adalah Mazda Miata MX-5!

Atau secara spesifiknya, ini adalah Miata MX-5 generasi ND terkini yang digelar RX-Cabriolet, diubahsuai oleh pelajar-pelajar Nihon Automotive College (NATS) untuk dipamerkan di Tokyo Auto Salon (TAS) 2023 yang berlangsung minggu lalu. Kereta ini dihadirkan sekali dengan satu lagi projek NATS iaitu Toyota Alphard Super Dually – sebuah Alphard yang ‘disumpah’ menjadi trak pikap ala-lowrider Amerika Syarikat.

Untuk NATS RX-Cabriolet ini, muka Roadster berkenaan dengan diubahsuai untuk memuatkan muka coupe rotary klasik Mazda RX-3. Pelajar-pelajar NATS ini mendapatkan kebahagiaan potong hidung yang diperbuat dari bahan FRP meliputi kerangka lampu, gril, bampar dan juga kelambu yang lebih rendah yang dihasilkan oleh EZO-ISM sebagai komponen gantian yang boleh dipadankan terus pada RX-3 sebenarnya.

Bagi memadankan muka tersebut, spatbor dan penutup bonet MX-5 ini juga diubahsuai dengan komponen kebiasaan. Bahagian belakang juga dibentuk semula agar lebih lebar dan ‘petak’ seakan RX-3 sebenar, serta diberikan lampu belakang dari kembar RX-3 versi bukan rotary iaitu Mazda 808.

Tak cukup dengan itu, RX-Cabriolet ini juga dihasilkan dengan inspirasi dari Mazda RX-3 milik pengasa Liberty Walk, Kato Wataru. Jadi dia diberikan spatbor hadapan dan belakang yang lebih lebar ala-pembalap kaido serta bocoran ‘sodok’ besaiz besar di hadapan.

Pengaruh RX-3 Kato Wataru ikut diserlahkan dengan warna badan kuning bersama jalur hijau serta pemadanan set rim ‘pisang’ yang lebar dari RS-Watanabe.

Di sebelah dalam, papan pemuka Miata ND masih dikekalkan. Namun pelajar-pelajar berkenaan memberikan serlahan hijau pada bahagian atas papan pemuka dan juga pada konsol terowong, tempat duduk asal dilapisi dengan tempat duduk keranjang dari Bride, serta menukar roda stereng asal ke roda stereng tiga jejari dari Nardi.

Namun, Roadster ini tidak disumbatkan dengan enjin rotary dari mana-mana kereta sport RX Mazda, dan ia masih dijana oleh enjin empat-silinder asal Mazda Miata ND. Setiap kenderaan yang dibawa oleh pelajar NATS ke Tokyo Auto Salon ini merupakan proyek akhir bagi mereka yang mengambil jurusan Customize di kolej bersangkutan.

Untuk pengetahuan Anda, NATS memiliki 750 orang pelajar yang menuntut dalam empat jenis kursus pada satu-satu masa. Selain itu, kesemua pelajar perlu mengambil Kursus Penyelenggaraan selama dua tahun untuk melayakkan mereka diiktiraf sebagai mekanik kelas 2 di Jepun.

Kemudian, mereka dapat memilih untuk melanjutkan penelitian dalam tiga kursus berbeda yaitu Suka Permotoran (setahun), Sesuaikan (setahun) atau Penyelidikan (dua tahun). Bagi projek Customize jurusan seperti RX-Cabriolet ini, ia dimulakan pada bulan Julai (kursus asas bermula bulan April dan berakhir pada Jun) dan mereka mempunyai masa selama setengah tahun sebelum TAS berlangsung pada Januari tahun berikutnya.

Setelah balapan di TAS, kenderaan ini akan menjalani pemeriksaan yang diselia oleh pos pengangkutan jalan negara bersangkutan. Setelah diluluskan untuk digunakan secara sah di atas jalan raya, pelajar-pelajar berkenaan perlu mengujinya di jalan raya sebenar yang digelar “Test Run Caravan”. Menyelesaikan semua proses ini, barulah mereka diiktiraf lulus dan dapat menamatkan pengajian di NATS.