MIDA, Perodua bantu syarikat pembekal automotif Malaysia memberlakukan pendigitalan — 5 lagi syarikat dipilih

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Perodua memperkenalkan Program Transformasi Eko-sistem Digital yang bermatlamat untuk mengukuhkan lagi operasi pembekal ke tahap lebih baik dengan memanfaatkan teknologi dan peralatan canggih, serta untuk mendigitalkan proses pengilangan melalui pelaksanaan Indsutri 4.0.

Acara yang berlangsung hari ini di ibupejabat MIDA di KL Sentral menunjukkan perkembangan kumpulan pertama yang melibatkan tiga pembekal, serta memperkenalkan lima lagi pembekal yang akan ikut serta sebagai kumpulan kedua program terbabit.

“Kerajaan telah berusaha untuk menilai semula sedia ada dan menyesuaikan strategi pelaburan untuk memastikan iklim perniagaan syarikat Malaysia kekal berdaya untuk pelabur asing. Kerajaan juga mengambil usaha berterusan untuk mempromosi dan membantu syarikat tempatan untuk berkembang dan merancakkan lagi penerapan teknologi Industri 4.0 dan pengilangan pintar melalui pelbagai insentif dan kemudahan,” ujar CEO MIDA, Datuk Arham Abdul Rahman.

“Usahasama antar MIDA-Perodua menjadi awal mulanya sejak tahun 2020 dan sangat pentih untuk memastikan pembangunan berterusan kemampuan pemain tempatan dalam industri automotif. Kami telah berjaya kepada pertumbuhan penting terhadap jumlah pengeluaran Perodua, melalui pemerkasaan rakan industri dan penyedia perkhidmatan yang terliba,” tambah beliau.

Presiden dan CEO Perodua, CEO Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad berkata tentang program selari dengan usaha kerajaan untuk rantai aktiviti pembangunan ekosistem tempatan dari sudut dan nilai, R&D serta inovasi dan pengkomersilan.

“Pelaksanaan Industri 4.0 bukan hanya untuk manfaat pembekal automotif, tetapi program kesan ini juga akan berdampak pada agenda transformasi digital negara. Program juga boleh mendukung industri di Malaysia, dari yang kecil hingga yang besar, memandangkan ia menyediakan dana dan juga panduan. Peranan Perodua juga selalu tertumpu kepada pembangunan ekosistem automoitf dan program ini menjadi contoh komitmen kami terhadap matlamat itu,” tambah beliau.

Fasa pertama program ini telah menyaksikan penglibatan tiga syarikat pembekal Perodua — LSF Technology, JK Wire Harness dan Autoliv Hirotako. Semua syarikat besar ini, yang juga turut menjadi pembekal kepada Proton dan jenama bukan nasional yang lain, menerima manfaat dari Dana Pelaburan Strategik Domestik (DISF) sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu syarikat tempatan untuk memasuki rantaian pembekal global.

Untuk mendorongan program kedua ini, MIDA dan Perodua telah mengenal lima pembekal lain untuk ditransformasi. Syarikat yang terlibat adalah Armstrong Auto Parts, Ingress Aoi Technologies, Namicoh Suria, PD Kawamura Kako Manufacturing dan Kumpulan Jebco. Menurut Zainal, semua syarikat ini dipilih berdasarkan kesanggupan pihak pengurusannya untuk naik taraf dan menerapkan aspek pendigitalan dalam operasinya.