Mercedes-Benz EQC400 4Matic diperkenalkan di M’sia – 408 hp/760 Nm; jarak EV 437 km; anggaran RM390k

Selain itu model EQS 450+ AMG Line, Mercedes-Benz Malaysia (MBM) juga mengambil kesempatan untuk memperkenalkan model semula EQC, yang turut berada di bawah famili EQ. SUV elektrik ni pernah dipertontonkan di negara kita buat pertama kali kali pada Jun 2019 dan tika itu, ia dijangka mula menerima tempahan pada tahun 2020. Namun, karena pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, maka perancangan itu tergendala buat seketika.

Hadir dengan varian EQC 400 4Matic, ia ditawarkan dengan harga anggaran RM390.000 dan dijangka waktu yang akan datang di negara kita pada Oktober ini. Dengan kod nama N293, EQC 400 4Matic diberikan penjana kuasa dwi-motor dengan hamburan output 408 hp dan tork 765 Nm, membolehkan ia dipacu dari 0-100 km/j dalam 5,1 saat dan kelajuan maksimum cecah 180 km/j.

Ia juga digandingkan dengan bateri 80 kWh, yang membolehkan EQC 400 4Matic yang mampu memberikan jarak hingga 437 km, dengan sokongan pengecasan AC dengan kapasiti 11 kW yang mengambil masa sekitar 11 jam jika menggunakan kotak dinding di rumah atau stesen pengecasan awam. Sementara pengecas pantas DC pula berkapasiti 110 kW, dengan status pengecasan dari 10% hingga 80% dalam 40 minit.

Seperti EQS, EQC 400 4Matic turut didatangkan dengan kemasan AMG Line, dengan kelengkapan termasuk aloi ringan pelbagai-jejari AMG 20-inci, lampu utama LED multibeam dan bilah pengelap cermin di hadapan penderia hujan. Manakala pencahayaannya pula menampilkan warna biru sebagai identiti bagi EQ. Malah gambaran yang lebih terang ditampilkan terus menerusi garisan melintang yang merentasi bahagian atas gril, memberikan pencahayaan yang berterusan dari jaluran lampu nyalaan siang pada lampu utama.

Melewati bahagian di belakang pula, lampu berbilang-seksyen ditampilkan dengan cermin tema jalur cahaya mendatar. Lampu-lampu ini sedikit kecil hasil daripada pemantul yang berada di bahagian bampar, hasil akhirnya yang lebih menarik dan sporty. Untuk menyerlahkan lagi lagu reka bentuk dengan EQ, model ini turut mendapat tipografi khusus dengan spesifik EQ.

Di dalamnya, EQC 400 4Matic turut diberikan kemasan AMG Line dan ciri lain termasuk pedal penukaran gear Pilih Langsungpakej Lampu interiorkemasan ala aluminium, kain pelapis hitam kulit, kemasan kulit Nappa untuk roda stereng multifungsisementara papan pemuka pula menerima kemasan kulit ala-Nappa.

Selain itu, ia turut memberikan kaca akustik dengan penebat bunyi, tempat duduk pemandu dan pengunjung hadapan dengan larasan kuasa dan fungsi memori serta sokongan belakang.

Sistem MBUX terkini diberikan secara standar, dan instrumen panel digitalnya memiliki empat tema khas EQ iaitu Klasik Modern, Olahraga, Progresif dan Bijaksana. Malahan sistem ini turut termasuk dengan Pakej Inovasi yang terdiri dari paparan utama, Asisten Interior MBUXpakej Navigasi dengan navigasi pra-instalinformasi trafik secara langsung, Android Auto dan Apple CarPlaysistem bunyi termaju, paparan instrumen digital sepenuhnya, papan sentuh (tanpa pengawal) dan modul komunikasi Mercedes saya.

Selain itu, ciri lain yang turut diberikan untuk varian ini termasuk kawalan suhu Termotronik, bak truk Easy-Packpakej Pergi Tanpa Kuncialas lantai AMG, pencahayaan ambien, pengecas tanpa wayar bagi telefon pintar, dua port USB-C untuk tempat duduk belakang dan soket pengecasan 12-voltan pada tempat penyimpan barangan.

Sistem bantuan pemandu juga agak lengkap, dengan Paket Bantuan Mengemuditermasuk Bantuan Jarak Aktif Distronic, Bantuan Kemudi Aktif, Bantuan Batas Kecepatan Aktif dengan Traffic Sign Assist, Evasive Steering Assist, Active Lane Keeping Assist, Active Brake Assist dan Bantuan Titik Buta Aktif.

Ia turut didatangkan dengan sistem pemantauan tekanan tayar, beg udara untuk bahagian lutur, sistem panggilan cemas Mercedes-Benz, kamera 360°, dan Bantuan Parkir Aktif dengan Parktronik.