MBSJ laksanakan parkir dua jam mulai 1 Sep – rancang liputi 6 kawasan di Subang Jaya, Puchong

Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) akhirnya melaksanakan parkir dua jam di enam kawasan jajahannya, mulai 1 September ini. Pada mulanya rancangan ini diumumkan pada Februari lalu dan dijadualkan mulai 1 Jun, namun tetap terlihat berikutan kerajaan Selangor masih belum meluluskan dan mewartakan pindaan Perintah Pengangkutan Jalan MBSJ 2022.

Enam kawasan yang bakal terlibat untuk pelaksanaan zon has parkir dua jam ini yaitu USJ10, SS12, SS15, USJ21, Bandar Puteri Puchong dan Jalan Kenari di Puchong, laporan The Star.

Menurut Datuk Bandar Subang Jaya, Johary Anuar, sebanyak 1.895 petak parkir telah menunjukkan dengan garisan jingga agar pemandu kenderaan menyedari kawasan terletak dalam zona memiliki parkir dua jam, dan lebih banyak petak parkir sebegitu akan ditambah. Selain itu,beliau turut berkata, ditawarkan sedang menyediakan sebanyak 2.106 petak parkir dua jam daripada keseluruhan 45.000 petak parkir yang di kawasan komersil terbabit.

Jelas, kadar bayaran yang ditetapkan bagi zon parkir dua jam itu adalah sebanyak 50 sen bagi setengah jam pertama (dikurangkan sebanyak 10 sen dibandingkan kadar asal yang disebutkan pada Februari lalu), dan pemandu diberikan selama sejam sebelum dibenarkan untuk parkir kembali di zona sesuai .

Beliau turut berkata, tempoh berkenaan juga meliputi kesemua enam kawasan yang terbabit di bawah sistem yang sama. Sebagai contoh, sekiranya pemilik kenderaan telah memarkir di petak parkir dua jam tentang hingga tamat tempoh, misalnya di SS15, dia perlu menunggu dalam sejam untuk parkir di petak parkir dua jam yang lain, tak kiralah sama ada di USJ10, SS12 atau di mana-mana di bawah zon yang sama.

Tambahnya, pasukan penguatkuasa MBSJ akan membuat rondaan di kawasan berkenaan dan kenderaan yang melebihi masa akan ditunda. Walau bagaimana pun, katanya, tempat-tempat letak kereta OKU sedia ada kecualikan daripada yang memiliki baharu, dan tempat-tempat letak kereta selama satu jam yang dimulakan sebelum ini akan dimansuhkan. Memiliki dua jam itu juga tidak akan menjejaskan pemilik rumah kedai atau premis lain yang menyewa tempat letak kereta secara tahunan.

Bagi kaedah pembayarannya, beliau berkata, pemilik kenderaan boleh membayar kadar parkir menggunakan aplikasi Pintar Selangor dimulai 1 September ini. Lain-lain aplikasi pembayaran parkir seperti Flexi Parking, JomParking serta sistem ewallet termasuk Boost, Touch ‘n Go, KK Mart dan Setel akan disepadukan kelak.