Kios Layan Diri JPJ – perbaharui cukai jalan, lesen, cetak VOC, bayar saman tanpa perlu ke kaunter

Perkara paling membosankan ketika sampai masa untuk memperbaharui cukai jalan atau Lesen Kenderaan Motokar/Motosikal (LKM) sudah tentulah anda perlu kaunter-kaunter fizikal di cawangan-cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atau di pejabat-pejabat Pos bukan? Jika hadir ke fasiliti-fasiliti sebegini, sudah tentu kita terpaksa meluangkan waktu yang agak lama, dan ini lebih mendorong daripada kita untuk menggunakan khidmat pelari.

Namun adakah anda sedar dengan kewujudan Kiosk Layan Diri JPJ yang kini mula ditempatkan di kebanyakkan cawangan JPJ di seluruh negara? Menerusi kiosk ini, anda bukan sahaja boleh memperbaharui cukai jalan, malahan ia juga menawarkan pelbagai layanan lain termasuk melihat para penjaga sijil kenderaan (VOC), membayar saman trafik serta membayar maklumat yang diperlukan dengan les memandu, asuransi kenderaan dan lain-lain.

Baru-baru ini, penulis sendiri mencuba Kios JPJ tentang yang terletak di JPJ cawangan UTC Selangor, Seksyen 14 Shah Alam untuk memperbaharui cukai jalan. Dua buah kiosk ditempatkan di sini, dan ketika sampai di kios tersebut, penulis masih perlu beratur untuk menggunakannya, tetapi ia mengambil masa yang lebih singkat dibandingkan melakukan urusan yang sama di pejabat pos.

Namun sebelum Anda datang ke kios, Anda perlu memastikan asuransi baharu untuk kenderaan Anda terlebih dahulu, barulah perubahan peraturan jalan boleh di kios ini. Seperti biasa, urusan pembelian asuransi boleh dibuat di mana-mana ejen insuran, namun bagi penulis, lebih mudah dan cepat untuk dibuat terus menerus pelbagai platform pembelian asuransi secara atas talian yang ditawarkan pelbagai syarikat buat masa sekarang.

Menerusi kiosk ini juga, anda bukan sahaja boleh melakukan kesalahan jalan dan mencetak semula VOC untuk kenderaan atau lesen memandu anda sendiri, malah boleh membuat urusan-urusan sama sebagai untuk orang lain. Ini kerana sebelum memulakan apa-apa urusan, Anda terlebih dahulu perlu memasukkan kad pengenalan (MyKad) pada pembaca kad bersama pengesahan cap jari pada kios tentang.

Jadi sekiranya anda untuk memperbaharui cukai jalan, tidak perlu membawa barang-barang dokumen seperti kereta mahupun perlengkapan lainnya catatan penutup asuransi, cukup menyajikan MyKad.

Urusan tersebut dibuat dengan cukup mudah dengan mengikutkan Arahan yang diberikan melalui skrin yang disediakan, manakala pembayaran boleh dibuat menggunakan kad debit/kredit yang hanya perlu di mengetuk pada peranti yang disediakan di bawah skrin tersebut, atau menggunakan aplikasi pembayaran elektronik dan e-wallet seperti Touch’N Go, Grab Pay, Boost dan Maybank QRPay.

Selepas selesai pembayaran, dokumen-dokumen seperti cakram LKM, VOC mahupun kad lesen memandu yang sudah diaktifkan akan keluar terus menerusi mesin pencetak yang terletak bersebelahan skrin tentang. Senang dan pantas bukan? Tetapi jika anda tidak bernasib baik beratur di belakang seorang pelari yang melakukan pelbagai urusan serentak seperti memperbaharui 10 cukai jalan sekaligus untuk pelanggannya, dan mungkin ‘berjanggut’ lah untuk menunggu giliran di belakang.

April lalu, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong mengumumkan bahawa kementeriannya akan menambah sekitar 100 unit kios baharu di semua cawangan JPJ di seluruh negara menjelang akhir tahun ini. Malah beliau turut menyatakan bahawa kios layan diri selain akan ditempatkan di beberapa lokasi strategis seperti di pejabat di beberapa kementerian, di stesen LRT dan MRT di sekitar Lembah Klang.